Sve vesti Svet

DOKAZ DA MEJNSTRIM MEDIJI ŠIRE LAŽNE VESTI! CNN OBJAVIO FOTOGRAFIJU NAVODNOG PROTESTA NA KUBI! ISPOTAVILO SE DA JE U PITANJU MAJAMI!

Nekoliko mejnstrim medija koristilo je pogrešnu fotografiju na kojoj se vidi provladin skup na Kubi, ocenivši ga opozicionim protestom, dok se CNN umesto toga odlučio da koristi sluku demonstracija, pazite iz Majamija.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Fotograf Associated PRessa-a Eliana Aponte zabeležila je tokom demonstracija podrške vladi u glavnom gradu Kube u nedelju, a fotografija je ,,slučajno” zaobišla globalističke medije. Međutim, više tih medija opisalo je ovu fotografiju kao ,,antivladin protest” uključujući Guardian, Fox News, Financial Times, New York Times, Washington Times i Voice of America.

Novinarai GrayZonea Ben Norton i Alan MacLeod iz MintPress News bili su među prvima koji su primetili grešku, deleći snimke nekoliko primera. MacLeod je sugerisao da su možda druge agencije samo kopirale fotografiju replicirajući istu grešku u više agencija.

Od šest gore spomenutih novina i portala samo je Guardian izdao objašnjenje navodeći da je izmenio svoju priču nakon primećene greške.

AP slika nije jedina fotografija koja je pogrešno postavljena u globalističkim medijima. Na svojoj stranici na Instagramu CNN je snažno implicirao da je na drugoj fotografiji prikazana masa kubanskih protestanata: ,,Hiljade Kubanaca protestovalo je zbog nedostaka hrane i lekova.” Dotičnu sliku snimio je AFP-ov fotograf a pretraga fotogalerije agencije pokazuje da je skup zapravo održan u Majamiju na Floridi. Čini se da je CNN izostavio prvi deo AFP-ovog natpisa, gde je jasno navedeno da je protest smešten u SAD-u.

Zbrke fotografija u korporativnim medijima pojačao je val lažnih i obmanjujućih objava posmatrača na mreži, a mnogi korisnici dijele fotografije skupova u Egiptu, Španiji i Argentini, dok tvrde da prikazuju nemire na Kubi – neki skupljaju hiljade dionica .

U poslednjih nekoliko dana od kada su na Kubi počeli antivladini protesti mnogi na društvenim mrežama dele obmanjujuće fotografije koje su čak umesto na Kubi nastale u Egiptu, Španiji i Argentini ali hajde da razumemo pojedince koji to rade sa namerom ili sa greškom ali da li je greška da CNN širi lažne vesti kao i ostale medijske ili novinske agencije? Da li će ih Fact Check-ovati njihovi fektčekeri? Neće.

Zato to radimo mi!

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

 

O uredniku

Milica Đorović