Srbija Sve vesti

MINISTAR ZDRAVLJA LONČAR: LEKARI KOJI SAVETUJU DA SE NAROD NE VAKCINIŠE GUBE LICENCU

– Računajte da je svuda kritično. Imamo problem na nivou cele Srbije – rekao je Lončar

Kako je ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, rekao danas, ubuduće kada vam lekar kaže da ne treba da se vakcinišete, Lekarska komora Srbije će pokrenuti proces zbog ugrožavanja javnog zdravlja.

– Juče sam imao sastanak sa direktorima i predstavnicima Srpskog lekarskog društva, sad posle ovoga nastavljam sa tim sastankom. Dogovorili smo se već da ubuduće kada vam neki lekar kaže da ne treba da se vakcinišete, Lekarska komora Srbije će pokrenuti proces, pokrenuće prijavu za ugrožavanje zdravlja i života ljudi. I ići će se na Sud časti, koji ima Lekarska komora Srbije, dakle, najverovatnije ćete izgubiti licencu. To je stav struke, to je odluka Lekarske komore Srbije. Podržavam tu odluku, ona je neminovna – rekao je ministar Lončar.

On je rekao i ako lekar ne bude želeo da potpiše ono što je umesno rekao pacijentu, odnosno svaetovao mu da se ne vakciniše, zbog toga će najverovatnije danas biti pušten u rad broj telefon na koji će građani moći da prijave takve lekare.

NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA SA PROF. DR ALEKOM RAČIĆEM

Ministar je kazao i da smatra da ćemo mi pre ili kasnije uvesti kovid propusnice.

Zaražene dece ima dosta i taj broj raste iz minuta u minut, poručio je danas Lončar i dodao da trenutno nema ni porodice ni škole gde neko dete nije pozitivno na kovid.

Lončar je rekao da deca bolje podnose infekciju i imaju nešto blaže kliničke slike, ali istakao je da su mlađi takođe prenosioci i mogu da prenesu zarazu starijima.

Ministar je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da je najkritičnije u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, gde, kako kaže, ne padaju brojevi novoobolelih.

– Računajte da je svuda kritično. Imamo problem na nivou cele Srbije – rekao je Lončar ispred Univerzitetske dečje klinike „Tiršova“.

Ministar je rekao i da „nema teoretske šanse“ da će uskoro neka kovid bolnica izaći iz takvog sistema lečenja.

– Na ivici smo da Zemunsku bolnicu stavimo u kovid sistem, takva je situacija – istakao je Lončar.

Rekao je i da veliki broj ljudi, koji nisu kovid pozitivni, trpe čekajući da dođu do lekara i dodao da je jedino rešenje u masovnoj vakcinaciji.

O uredniku

Milica Đorović