Tehnologija

Prva afrička nacija usvaja Bitcoin kao valutu

Najpopularnija svjetska kriptovaluta – Bitcoin – postala je zakonsko sredstvo plaćanja u Centralnoafričkoj Republici.

Zastupnici su jednoglasno glasali za usvajanje bitkoina uz tradicionalnu valutu zemlje, franak CFA, a predsjednik zemlje je u srijedu potpisao tu mjeru, navodi se u saopćenju iz ureda predsjednika. Zakon također legalizira upotrebu digitalnih valuta i oslobađa mjenjače kriptovaluta plaćanja poreza.

Tim potezom “Srednjoafričku Republiku stavlja na mapu najhrabrijih i najvizionarskijih zemalja svijeta” , navodi Predsjedništvo. Opozicija se, međutim, nije složila, rekavši da zakon ima za cilj podrivanje regionalne valute koju podržava Francuska i koja je vezana za euro. CFA franak dijele Centralnoafrička Republika, Kamerun, Čad, Republika Kongo, Gabon i Ekvatorijalna Gvineja.

El Salvador je postao prva zemlja na svijetu koja je usvojila Bitcoin kao legalnu valutu prošlog septembra. Međunarodni monetarni fond kritizirao je taj potez, navodeći “velike rizike za finansijsku stabilnost” koji proizlaze iz volatilnosti cijena digitalnog novčića. Nedavno istraživanje koje je sproveo američki Nacionalni biro za ekonomska istraživanja pokazalo je da je upotreba Bitcoina za svakodnevne transakcije u Salvadoru i dalje niska i da ga uglavnom koristi obrazovana, mlada i muška populacija.