Sve vesti Svet

SAMO NEKOLIKO SATI NAKON ŠTO JE OTKRIVEN CYBER POLYGON CEO JEDAN REGION U NEMAČKOJ PROGLASIO CYBER KATASTROFU

SAMO NEKOLIKO SATI NAKON ŠTO JE OTKRIVEN CYBER POLYGO CEO JEDAN REGION U NEMAČKOJ PROGLASIO CYBER KATASTROFU

Samo nekoliko sati nakon što je gl. urednik Nulte Tačke, Mario Bojić objavio video o Cyber Polygon-u, simulaciji u organizaciji Svetskog Ekonomskog Foruma koja simulira globalni cyber napad u Nemačkoj je došlo do onoga o čemu se i simulira.

MARIO ZNA OTKRIO NEVEROVATNU STVAR! KLAUS ŠVAB I EKIPA IMAJU PLAN KAKO DA NAS STAVE POD MRAK! OVO ŠTO SE DESILO U NEMAČKOJ NIJE SLUČAJNO.

,,Gotovo smo potpuno praralisani”, rekao je portpatrol iz nemačke opštine Anhalt- Bitterfeld u istočnoj Nemačkoj

Okružno veće u istočnoj Nemačkoj proglasilo je katastrofu nakon što je njegov računarski sistem paralizovan hakerskim napadom u onome što je savezni nadzorni organ za cyber bezbednost potvrdio i označio kao prvu “cyber katastrogu” u zemlji.

Hakeri su u utorak, 6. jula, izbacili informatičke operacije opštine Anhalt- Bitterfeld, u saveznoj državi Saxony-Anhalt, potvrdio je portparol Rojtersa u Subotu, 10. jula.

“Gotovo smo potpuno paralizovani”, rekao je portparol, dodajući da će kancelarije verovatno ostati van mreže sledeće nedelje ne navodeći kada će usluge ponovo postati dostupne.

Opština je odbila da komentariše identite napadača ili da li su zatražili otkup, pozivajući se na policijski istragu. Sigurnosni izvori kažu da nemačke lokalne vlade često koriste zastarele i loše održavane softverske sisteme koji su jednostavni za cyber napade.

Jedan region Anlalta Bitterfelda sa 157.000 stanovnika, danas nije mogla da isplati socijalnu pomoć.

Cyber napad je poslednji u nizu incidenata usmerenih na javnu infrastrukturu, uključujući nedavno ukljanjanje američkog kolonijalnog cevovoda, dok su iznuđivači takođe napali široko korištene IT aplikacije ransomver napadima.

Nemačka agencija za cyber bezbednost BSI izjavila je da je poslala krizni tim u Anhalt Bitterfeld. Portparol je rekao da iako su druge lokalne vlasti bile žrtve cyber napada, nijedna nije proglasila katastrofu kao rezultat.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

NultaTačka/Rappler.com