Sve vesti Svet

Uprkos velikom broju vakcinisanih u MONGOLIJI novi porast obolelih!

Uprkos velikom broju vakcinisanih u MONGOLIJI novi porast obolelih!

Mongoliju već nedeljama proglašavaju neočekivanom pričom o uspehu u međunarodnom projektu vakcinacije: siromašna, uglavnom ruralna zemlja koja se nalazi između severoistoka Kine i Rusije.

Zemlja koja je pre nekoliko meseci sklopila nagodbe sa susedima oko zalihe vakcina, skrenula je pažnju zbog sve veće međunarodne stope vakcinacije. Ali poslednjih dana stopa COVID-19 u Mongoliji je porasla, što je pokrenulo pitanja o efikasnosti kineskih vakcina.

Više od polovine stanovništva Mongolije je potpuno vakcinisano. Ali, uprkos ovome, zemlja je u sredu prijavila 1.312 novih slučajeva koronavirusa, jer su ukupne infekcije u zemlji približile broju od 70.000 zaraženih a gotovo sve one su zabeležene od januara.

Prema dnevnoj bazi Nju Jork Tajms-a, nove dnevne infekcije su više od 70% u poslednje dve nedelje.

Država bez izlaza na more lako je obezbedila dovoljno doza vakcina iz Rusije i Kine. A kako broj njenih slučajeva raste, Sinofarmova vakcina se našla pod lupom zbog nedostatka transparentnosti u podacima iz kasne faze ispitivanja. Vakcina se suočila sa još pitanja nakon što je ostrvska država Sejšeli, koja se u velikoj meri oslanjala na Sinofarm da bi inokulirala svoje stanovništvo, takođe zabeležila nagli porast slučajeva, iako većina ljudi nije ozbiljno obolela.

”Vakcine koje su nastale metodama genetičkog inženjerstva poput Sinovak i Sinofarm-a nisu toliko efikasne protiv infekcije, već su vrlo efikasne protiv teške zarazne bolesti”, rekao je Ben Kovling, epidemiolog i biostatista sa Univerziteta u Hong Kongu. ”Iako se čini da Mongolija beleži porast broja infekcija i slučajeva, moje očekivanje je da neće biti velikog broja hospitalizacija”, dodao je on.

Sumnje u efikasnost kineske vakcine Sinofarm šire se mesecima, jer se više puta pokazalo da je vakcina manje efikasna od novih MRNA vakcina u koje spadaju Fajzer i Moderna.

Vlasti u Pakistanskoj regiji Punjab blokiraju SIM kartice građanima koji nisu vakcinisani.

U nekim oblastima se mutirani sojevi mogu širiti dovoljno brzo da izazovu zabrinutost čak i u zemjama u kojima veći deo stanovništva ima vakcinacije protiv njih : Velika Britanija se suočava sa porastom slučajeva povezanih sa Delta varijantom ( soj koji je prvi zabeležen u Indiji ), iako ima više od polovine odrasle populacije koja je potpuno vakcinisana, uglavnom vakcinama kompanije Fajzer i Astra Zeneka.

Ipak, talas infekcija pokrenuo je pitanja u Mongoliji oko toga zašto se vlada oslanjala na vakcine Sinofarma umesto na vakcinu koja se pokazala efikasnijom.

Pre godinu dana Mongolija je bila među retkim zemljama na svetu koje se nisu pohvalile nijednim lokalnim slučajem koronavirusa, ali izbijanje u Novembru je to promenilo. Usledila je politička kriza i protesti zbog uočenih nepravilnih postupaka sa pandemijom koja je zahvatila ovu državu.

Novi premijer Ojun Erdene obećao je da će oživeti zaostalu ekonomiju Mongolije i ukinuti ograničenja socijalnog udaljavanja koja su naštetila preduzećima. Novi talas slučajeva mogao bi ugroziti ovo obećanje.