Sve vesti Svet

12 dan masovnih protesta protiv skoka cena u Ekvadoru! Jedna osoba ubijena, mnogo povređenih

12 dan masovnih protesta protiv skoka cena u Ekvadoru! Jedna osoba ubijena, mnogo povređenih

Jedan čovek je ubijen, a desetine su povređene tokom dvanaestog dana protesta starosedelaca u Ekvadoru.

Oni od vlade traže da smanji cene gorova, uvede kontrolu cena hrane i da više uloži u obrazovanje.

Posle više dana nasilja demonstranti su se juče sukobili sa vojnicima i policijom u prestonici Kitu i drugim gradovima u zemlji.

Konfederacija domorodačkih nacija koja je organizovala štrajk, saopštila je da je jedan čovek preminuo od posledica ranjavanja sačmom zadobijenih dok je protestovao blizu Nacionalne skupštine.

Vlasti su priznale da je jedna osoba stradala i ministar unutražnjih poslova je izrazio ogorčenje ponašanjem policije. Naveo je da vlada nije odobrila nikakvo oružje sa sačmom policiji i da je ona juče nosila samo suzavac da bi rasterala demonstrante.

Dobrovoljac bolničar je rekao za AP da je za oko 100 ljudi pružena medicinska pomoć zbog povreda na mestu održavanja protesta, uključujući demonstrante, vojnike i policajce.

Demonstracije su deo šireg, nacionalnog štrajka, koji je Konfederacija domorodačkih nacija počela 14. juna, a traži se smanjenje cene goriva, uvođenje kontrola cena na poljoprivredne proizvode i usvajanje većeg budžeta za obrazovanje.

Demonstracije su bile posebno nasilne u šest provincija u centralnom Ekvadoru. Vođa starosedelačkog stanovništva Leonidas Iza u utorak je tražio od vlade da ukine vanredno stanje u tim provincija i ukloni pritisak vojske i policije oko mesta gde su se demonstranti okupili u Kitu.

Vlada je u sredu odbila te zahteve navodeći da bi time glavni grad ostao bez odbrane. Glavni grad suočava se s nestašicama hrane i goriva.

NultaTačka