Sve vesti Svet

18 kineskih aviona nad Tajvanom, raspoređen PVO

18 kineskih aviona nad Tajvanom, raspoređen PVO

Tajvanske vazduhoplovne snage su pokušale da upozore 18 kineskih aviona koji su ušli u njihovu zonu PVO, saopštilo je ministarstvo odbrane u Tajpeju.

Broj aviona koji su bili uključeni u akciju bio je daleko manji od poslednjeg upada velikih razmera 23 januara, kada je učestvovalo 39 kineskih aviona, a ministarstvo je saopštilo da je najnovija misija uključivala šest kineskih lovaca J-11 i šest J-16, kao i dva bombardera H-6, navodi Rojters.

Bombarderi su, u pratnji protivpodmorničkog aviona I-8, odleteli ka jugu Tajvana preko kanala Baši koji odvaja ostrvo od Filipina.

Drugi avion je preleteo oblast severoistočno od ostrva Pratas koje je pod kontrolom Tajvana na gornjem kraju Južnog kineskog mora, prema mapi ministarstva.

Tajvanski lovci su poslati da upozore kineske avione, a rakete protivvazdušne odbrane raspoređene su da “prate aktivnosti“, saopštilo je ministarstvo.

Nije ispaljen nijedan hitac i kineska letelica nije letela u vazdušnom prostoru Tajvana, već u njegovoj identifikacionoj zoni protivvazdušne odbrane, precizirano je u saopštenju.

Tajvan je trenutno u stanju pojačane pripravnosti zbog bojazni da bi Kina mogla da iskoristi sukob Rusije i Ukrajine da napravi sličnu vojnu akciju na ostrvu koje smatra svojom teritorijom, iako vlada u Tajpeju nije prijavila nikakve naznake da Peking priprema potencijalni napad, navodi britanska agencija.

MARIO ZNA i MILAN MARJANOVIĆ- Budite spremni na SVE- Srbija nema zaštitu od HAKERSKIH napada

Nulta Tačka/B92