50 posto sporije starenje mozga povezano sa kontrolom šećera u krvi na mediteranskoj ishrani
Promena ishrane bi mogla da pomogne u očuvanju mozga dok starite, sugeriše nova studija. Istraživači su otkrili da ishrana u mediteranskom stilu bogata zelenim biljkama, čajem i orašastim plodovima može usporiti skupljanje mozga povezano sa starenjem za čak 50 procenata.
Čini se da je ključ održavanje zdravog nivoa šećera u krvi.
Studija, objavljena u novembarskom izdanju The American Journal of Clinical Nutrition, pokazala je da je smanjenje HbA1c, markera dugoročne kontrole glukoze u krvi, povezano sa manjim smanjenjem u ključnim regionima mozga kao što su hipokampus, talamus i mali mozak.
„Naši nalazi sugerišu da je mediteranska ishrana zaista jedan od najboljih načina ishrane za podršku zdravlju mozga, uglavnom zbog svojih prednosti za kontrolu šećera u krvi“, rekla je Iris Šai, vodeći istraživač studije i pomoćni profesor ishrane na Univerzitetu Harvard za The Epoch Times. „Ova dijeta uključuje puno povrća, voća, integralnih žitarica, orašastih plodova, semenki i maslinovog ulja, zajedno sa ribom i piletinom.
Dijeta za zdraviji mozak
Novo istraživanje, koje je koristilo podatke iz ispitivanja DIRECT PLUS, naglasilo je kognitivne prednosti zelene mediteranske dijete, koja je bogata polifenolima i ima malo crvenog i prerađenog mesa. Ispitivanje DIRECT PLUS je jedna od najvećih studija intervencije MRI mozga sprovedenih do danas, uključujući oko 300 učesnika podeljenih u tri grupe sa određenom ishranom.
Istraživači su pratili promene u zdravlju mozga putem merenja magnetne rezonance (MRI) celog mozga pre i posle intervencije. Rezultati su pokazali da održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi može igrati ključnu ulogu u usporavanju starenja mozga, kaže Šai. Ljudi koji su poboljšali zdravlje mozga tokom 18 meseci takođe su primetili poboljšanje šećera u krvi, insulinske rezistencije, glukoze natašte i markera upale.
Tramp: Mejnstrim mediji su neprijatelji https://t.co/sggukKUi4u
— Nulta Tačka (@NultaTackaSrb) November 7, 2024
„Kada je šećer u krvi dobro kontrolisan, čini se da je mozak manje ranjiv na promene povezane sa starenjem“, objasnila je ona. „Ova veza je posebno relevantna, jer visok šećer u krvi može oštetiti krvne sudove i dovesti do upale, a oba su povezana sa kognitivnim padom.“
Šai je primetio da ćemo fokusiranjem na upravljanje šećerom u krvi moći efikasnije da zaštitimo mozak tokom vremena.
„Dijeta je veliki deo ovoga: otkrili smo da ishrana bogata vlaknima, antioksidansima i zdravim mastima, posebno one sa ograničenom količinom prerađene hrane i šećera, izgleda podržavaju kontrolu šećera u krvi. Ovakav pristup ishrani mogao bi biti jednostavan, ali moćan način da se podrži zdravlje mozga kako starimo“, rekla je ona.
Kliničko ispitivanje iz 2022. koje je koristilo isti izvor podataka kao i novo takođe je sugerisalo da bi mediteranska i zelena mediteranska ishrana mogle da smanje atrofiju mozga povezana sa starenjem.
Istraživači su primetili da su učesnici koji su konzumirali veće količine zelenog čaja i šejkova od biljke Mankai pokazali najznačajnija poboljšanja u nivou šećera u krvi i zdravlju mozga. „Zelena-MED (visok sadržaj polifenola) dijeta, bogata mankaijem, zelenim čajem i orasima i malo crvenog/prerađenog mesa, potencijalno je neuroprotektivna za atrofiju mozga povezanu sa starenjem“, napisali su autori studije. Mankai patka je vodena biljka sa visokim sadržajem proteina popularna u jugoistočnoj Aziji.
Bezbedan pristup usporavanju kognitivnog opadanja
„Ovo ispitivanje nudi bezbedan pristup za potencijalno usporavanje starenja našeg mozga usvajanjem komponenti zelene mediteranske dijete“, primetila je prva autorka studije i doktorantka Dafna Pahter.
Nalazi studije sugerišu da bi prilagođavanja ishrane povezana sa zelenom mediteranskom ishranom mogla efikasno smanjiti rizik od kognitivnog pada kako ljudi stare. Dok je potrebno više istraživanja da bi se u potpunosti razumeli osnovni mehanizmi, rezultati otvaraju put novim strategijama koje promovišu zdravlje mozga kroz ishranu.
Šai je istakla implikacije njenih nalaza za preporuke u ishrani koje čuvaju zdravlje mozga.
Ove namirnice obezbeđuju hranljive materije potrebne za održavanje stabilnih nivoa šećera u krvi i smanjenje upale, što je oboje od suštinskog značaja za zdravlje mozga, nastavila je ona.
„Pored toga, naša studija naglašava prednosti zelene mediteranske (Green-MED) dijete, verzije tradicionalne mediteranske dijete koja je više usredsređena na biljke koja uključuje još veće količine biljne hrane i polifenola, koji su antioksidansi koji se nalaze u hrani kao što je zeleni čaj i Mankai“, rekla je Šai.