10 iznenađujućih stvari koje se dešavaju nakon što prestanete da jedete šećer
„Vašem telu nije potreban dodatni šećer“, rekao je za Epoch Times dr Džejson Fung, nefrolog specijalizovan za lečenje dijabetesa tipa 2.
Uprkos toj realnosti, ako jedete standardnu američku ishranu, verovatno dobijate dosta dodanog šećera. Ako odlučite da ovo izbacite iz svoje ishrane, uz nekoliko razumnih izuzetaka, doživećete neke neočekivane promene, otkriva istraživanje.
1. Povećana i održiva energija
„Šećere često nazivam ’velikom obmanom’“, rekla je dr Beki Gilaspi, kiropraktičar i autor knjige „Vodič za ishranu i kuvar za periodični post“, tokom intervjua za The Epoch Times. Ona je objasnila da se dodatni šećer brzo razlaže u jednostavne šećere, dajući brzi nalet energije, „ali onda se okreće i oduzima nam tu (energiju)“.
U prvih nekoliko dana prestanka unosa šećera, možemo osetiti izvesnu nelagodnost. Prema dr Gilaspi, to je zato što je telo naviklo da se oslanja na brzu energiju koju šećer obezbeđuje i, kao rezultat, pokazuje žudnju za njim.
Međutim, telo postepeno dobija stabilniju i trajniju energiju kada pređemo na dobijanje ugljenih hidrata i drugih hranljivih materija iz prirodne hrane i celih žitarica.
Mnogi ljudi postaju energičniji nakon što su na neko vreme prestali da konzumiraju šećer.
Telo se brzo prilagođava i može da radi na bilo kom gorivu koje je najdostupnije. „Naš metabolizam prelazi sa boljeg sagorevača šećera na bolji sagorevač masti“, rekla je dr Gilaspi. Ovo dovodi do održivijeg nivoa energije, povećane metaboličke fleksibilnosti i smanjene žudnje za hranom.
„Vaše telo će se resetovati, postajući telo kome nije potreban šećer“, rekao je dr Fung.
2. Poboljšana osetljivost na insulin
Stabilan šećer u krvi je prirodna prednost odvikavanja od šećera, a što je još bolje je to što prestanak takođe poboljšava insulinsku rezistenciju.
Visok unos šećera podiže nivo šećera u krvi, podstičući pankreas da oslobodi više insulina kako bi se šećer prebacio u ćelije, uključujući masne ćelije. Ako se ovo dešava često, naše ćelije počinju da se odupiru zahtevima insulina da uzimaju ovaj šećer, ostavljajući ga u krvotoku gde predstavlja značajne zdravstvene rizike.
Prema preglednoj studiji (pdf) objavljenoj u Advances in Clinical and Experimental Medicine 2019. godine, prevalencija insulinske rezistencije kreće se od 10 do 30 procenata među različitim populacijama.
Prethodna studija koju je sproveo Univerzitet Južne Kalifornije pokazala je da smanjenje unosa dodatnog šećera za 40 grama i smanjenje unosa kalorija iz dodatog šećera za 5 procenata može dovesti do 20 procenata smanjenja lučenja insulina. Druga studija zasnovana na bazi podataka National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) u Sjedinjenim Državama otkrila je da svaki napitak od 8 unci ili 1 šolja zaslađenog pića povećava otpornost na insulin za 6 procenata.
Insulin natašte je jedan od markera koji se koristi za merenje insulinske rezistencije. Studija koja je obuhvatila 2.500 odraslih pokazala je da su oni koji nisu konzumirali napitke zaslađene šećerom imali niže nivoe insulina natašte od onih koji jesu.
3. Smanjena upala i bol
„Najbolji deo [odvikavanja od šećera] nije bol“, zahvalno je rekla dr Gilaspi. Nekada je fotograf Pat patila od jakih bolova u zglobovima i mišićima – skoro do te mere da je napustila posao fotografisanja, koji je zahtevao da stoji ceo dan. Sada, „52-godišnja Pat bukvalno kruži oko 35-godišnje bivše Pat“, opisala je dr Gilaspi.
Prekomerna potrošnja šećera izaziva oslobađanje proinflamatornih supstanci u telu. Studija u kojoj je učestvovalo skoro 10.000 odraslih u Engleskoj pokazala je da su pojedinci koji su konzumirali više dodatog šećera iz pića i čaja, kafe i žitarica imali viši nivo inflamatornih markera u krvi.
Istraživanja u oblasti imunologije ukazala su na hitnu potrebu da se razume uticaj prekomernog unosa šećera na razvoj inflamatornih bolesti kod ljudi. Visok nivo šećera u ishrani može dovesti do reumatoidnog artritisa, multiple skleroze, psorijaze, inflamatorne bolesti creva i hronične upale niskog stepena.
Mali dečak (8) koji je glumio u reklami za VAKCINACIJU protiv COVID-a iznenada preminuo (VIDEO) https://t.co/XdCP9MTlY2
— Nulta Tačka (@NultaTackaSrb) October 13, 2023
4. Lakše upravljanje težinom
Gubitak težine postaje lakši nakon odvikavanja od šećera.
Džesika Ruso, klinički psiholog u privatnoj praksi u Filadelfiji, spomenula je tokom intervjua za The Epoch Times da je jedan od njenih pacijenata, koji se borio sa preteranim jedenjem i prekomernom težinom, izgubio 10 kg u roku od mesec dana nakon što je izbacio šećer i druge rafinisane ugljene hidrate.
Još jedna osoba koja je uspešno izgubila 25 kilograma rekla je dr Gilaspi da je većinu svoje težine izgubila nakon ozbiljnog odustajanja od šećera.
Šećer stimuliše lučenje insulina, a povišeni nivoi insulina podstiču skladištenje masti; to je razlog zašto insulinska rezistencija čini gubitak težine izazovnijim. Dijeta sa niskim sadržajem šećera dovodi do nižih nivoa insulina, što zauzvrat podstiče ćelije da oslobađaju masti.
Metaanaliza koja procenjuje preko 60 studija objavljenih u British Medical Journalu pokazala je da je smanjenje unosa šećera u ishrani dovelo do prosečnog gubitka težine od 0,80 kilograma. Druga prospektivna kohortna studija koja je uključivala preko 120.000 pojedinaca otkrila je da je konzumacija napitaka zaslađenih šećerom rezultirala kontinuiranim povećanjem težine do pola kg tokom četiri godine, dok je ispijanje jednog napitka zaslađenog šećerom dnevno smanjilo godišnji dobitak za približno 25 procenata.
5. Poboljšano mentalno blagostanje
Gospođa Ruso je objasnila da šećer iscrpljuje vitamin B, a vitamin B je ključan za ljudski mozak. Nedostatak vitamina B može dovesti do smanjene kognitivne jasnoće i pada sposobnosti razmišljanja, što je takođe jedan od razloga zašto konzumiranje šećera može izazvati razdražljivost.
Prema gospođi Russo, depresija i anksioznost su povezani sa upalom. Eliminisanje šećera i smanjenje upale čini da se pojedinci osećaju opuštenije i puni nade. Ovu razliku često primetimo kada obratimo malo više pažnje. Stoga, kada se osećamo loše, možemo razmisliti o tome da li je to zbog prekomerne konzumacije šećera.
Studija objavljena u Frontiers in Public Health 2023. godine koja je uključivala oko 16.000 gojaznih odraslih Amerikanaca otkrila je da osobe sa većim ukupnim unosom šećera u svojoj ishrani imaju veću prevalenciju simptoma depresije. Oni sa najvećim ukupnim unosom šećera imali su 50 odsto veći rizik od razvoja depresije od onih sa najmanjim, zaključak je potvrđen drugim meta-analizama i kohortnim studijama.
6. Povećana osetljivost ukusa
Kada se ljudi naviknu da jedu manje slatke hrane, često shvate da im zapravo ne treba toliko slatkoće.
„Jedna od najčešćih stvari koje šokiraju ljude kada se odreknu šećera je to što gube ukus za šećer“, rekla je dr Gilaspi. Gospođa Ruso je takođe primetila da mnogi pojedinci smatraju da je veoma slatka hrana neprijatna po ukusu nakon što smanje unos šećera.
To je zato što kada sledite dijetu sa visokim sadržajem šećera, hemijski odgovori mozga i pupoljci ukusa mogu postati zaslađeni do slatkoće; međutim, ukidanje šećera može vratiti osetljivost ovih organa, omogućavajući nam da nađemo zadovoljstvo sa manjim količinama šećera.
„To (odustajanje od šećera) otvara ceo ovaj novi svet ukusa za hranu u kojoj ranije ne biste uživali“, rekla je dr Gilaspi, koristeći sopstvenu priču kao primer. Kada je bila mlađa, imala je jaku zavisnost od šećera i imala je višak kilograma, a namirnice poput prokelja i kiselog kupusa nikada se ne bi našle na njenom tanjiru. Međutim, nakon što je prestala sa dodavanjem šećera, stekla je ukus za ove sastojke i smatrala ih je neverovatno ukusnim.
7. Poboljšana ili preokrenuta masna jetra
Prekomerna potrošnja šećera dovodi do masne jetre, „u suštini zbog načina na koji se fruktoza metaboliše“, objasnio je dr Fung.
On je rekao da kada se govori o šećeru obično govorimo o saharozi, koja se sastoji od jednog molekula glukoze i jednog molekula fruktoze. Dok svaka ćelija u telu može da koristi glukozu kao izvor energije, fruktozu ne može koristiti nijedna ćelija. Umesto toga, ide direktno u jetru, gde se deo pretvara u mast.
Dakle, fruktoza, rafinisani šećeri, mnogo su gori za vas od običnog šećera“, naglasio je dr Fung. Oni su daleko gori od praznih kalorija ili čak od običnog skroba. Zato je odvikavanje od šećera ključno u sprečavanju progresije masne jetre.
Studija objavljena u časopisu Gastroenterology koja uključuje decu i adolescente pokazala je da kada je ukupan unos kalorija ostao isti, smanjenje dodatnog unosa fruktoze tokom devet uzastopnih dana (kontrolisano na 4 procenta ukupnih kalorija) može smanjiti srednji procenat masti u jetri sa 7,2 odsto na 3,8 odsto. Štaviše, konverzija fruktoze u mast u jetri značajno je smanjena. U drugom osmonedeljnom ispitivanju, ograničavanje unosa šećera u ishrani dovelo je do smanjenja konverzije fruktoze u masnoću jetre sa oko 35 procenata na oko 24 procenta.
Studija objavljena u British Medical Journal Open 2017. godine sugeriše da bi smanjenje unosa dodatnog šećera za 20 procenata moglo smanjiti prevalenciju steatoze jetre, bolesti masne jetre, ciroze i raka jetre. Smanjenje unosa od 50 posto imalo bi još značajniji proporcionalni efekat.
8. Poboljšano zdravlje i imunitet creva
Mnogi možda ne shvataju da se nelagodnost u varenju ili česte prehlade mogu pripisati prekomernoj konzumaciji šećera.
Istraživanja sugerišu da šećer u ishrani utiče na imune ćelije u crevima, što dovodi do zamene korisnih bakterija štetnim. Štaviše, telo menja mikrobiotu creva da bi detoksikovao toksine koji nastaju usled prekomernog unosa šećera, narušavajući prirodnu ravnotežu. Ovaj poremećaj smanjuje integritet crevnog epitela i imunitet sluzokože. Pored toga, prekomerna potrošnja šećera i visok nivo šećera u krvi mogu povećati propusnost creva, ugrožavajući zaštitnu barijeru creva i povećavajući osetljivost na infekcije.
Gospođa Ruso je takođe istakla da unos šećera može da smanji nivo cinka u telu, što je ključno za imuni sistem.
9. Poboljšano zdravlje kože
Odustajanje od šećera može biti najjednostavniji i najisplativiji pristup da izgledate mlađe i eliminišete fleke na licu i koži.
Šećer prolazi kroz oksidativne reakcije sa proteinima u našim telima, proizvodeći napredne krajnje proizvode glikacije (AGE). AGE su složena grupa supstanci, a osim pojedinih komponenti, generalno su toksične za telo i mogu se akumulirati u tkivima.
Vremenom se mogu pojaviti problemi sa kožom, kao što su smeđe boje, žutilo, slaba elastičnost i dublje bore.
AGE takođe mogu izazvati unutrašnje promene na koži. Oni ometaju zarastanje rana, ometaju funkciju ćelija kože, indukuju apoptozu i izazivaju upalu.
Odustajanje od šećera ne samo da promoviše zdraviju i mlađu kožu, već i smanjuje toksine u telu, čime se sprečavaju bolesti povezane sa starenjem.
AGE mogu doprineti bolestima vezanim za starenje, uključujući neurodegenerativne poremećaje, aterosklerozu i hronična upalna stanja. Akumulacija AGE se ubrzava u uslovima kao što su insulinska rezistencija i dijabetes, što dovodi do niza komorbiditeta.
10. Smanjen rizik od hroničnih metaboličkih bolesti
Nakon što prestanete sa šećerom na određeni period, primetićete poboljšanja u nekoliko krvnih markera; oni su uglavnom povezani sa smanjenim unosom fruktoze.
Polovina saharoze se sastoji od fruktoze, dok visokofruktozni kukuruzni sirup, koji se široko koristi u prerađenoj hrani, ima 42 do 55 procenata fruktoze.
Klinički dokazi sugerišu da ishrana sa visokim sadržajem fruktoze može dovesti do previše lipida u krvi i srodnih metaboličkih bolesti.
Pored toga, metabolizam fruktoze u jetri dovodi do povećanja mokraćne kiseline, prekursora gihta. Prospektivna kohortna studija velikih razmera potvrdila je da su česta konzumacija napitaka zaslađenih šećerom i visok unos fruktoze povezani sa povećanim rizikom od visokog nivoa mokraćne kiseline i gihta.
S obzirom na štetne veze između unosa šećera u ishrani i raznih endokrinih i metaboličkih problema, pregledna studija objavljena u British Medical Journal-u 2023. jasno kaže: „Nema pouzdanih dokaza koji pokazuju korisne veze između konzumiranja šećera u ishrani i bilo kakvih zdravstvenih ishoda.