Burgeri sadrže DNK pacova i ljudi – Nova studija u SAD otkrila šta jede tamošnje stanovništvo
Ako mislite da je brza hrana u Srbiji loša, čekajte da vidite šta je otkrila nova studija u Americi vezana za ispravnost hamburgera pa čak i onih veganskih.
Studija od 258 hamburgera u SAD otkriva neočekivane dodatke ali – i nedostatak – sastojaka omiljenog jela Amerikanaca.
Nova studija američke kompanije za testiranje hrane Clear Labs otkrila je, na uzorku od 258 hamburgera, dva slučaja mesa u vegetarijanskim proizvodima, tri hamburgera sa DNK pacova i jedan slučaj ljudske DNK.
„Najverovatniji uzrok je kosa, koža ili nokat koji su slučajno umešani tokom procesa proizvodnje“, navodi se u tekstu, pozivajući se na ljudsku DNK.
„Ono što mnogi potrošači ne znaju je da neke količine DNK ljudi i pacova mogu biti u okviru prihvatljivog regulatornog opsega“, dodaje se u izveštaju.
Takođe je otkriveno da postoje „praznine“ u standardima bezbednosti i kvaliteta hrane, ali je sveukupno gledano, industrija govedine „izvukla korist od strogih propisa i agresivnih zahteva za testiranje“.
Veću zabrinutost od „neprijatnih” DNK nalaza bilo je to što skoro četvrtina vegetarijanskih hamburgera ima različite sastojke od onih na etiketi. Dva vegetarijanska hamburgera sadržavala su govedinu, a jedan burger od crnog pasulja nije sadržavao crni pasulj.
ALDIN ČENAN: IZRAEL JE PROKLET, NESTAĆE
Drugi problem je što 4,3 odsto hamburgera sadrži patogeni DNK, koji može da izazove epidemije hrane i trovanja hranom.
Određeni patogeni koji se nalaze u proizvodima mogu izazvati simptome slične tuberkulozi, gastroenteritis, bolesti koje se prenose hranom i E. coli.
Patogeni u četiri vegetarijanska hamburgera, koji se smatraju kategorijom niskog rizika od trovanja hranom, bili su „zabrinjavajući“, navodi se u izveštaju.
Pomešano meso, moguće bolesti i pacove na stranu, za one koji paze na svoju težinu, vredi napomenuti da je 12 hamburgera u studiji sadržalo najmanje 100 kalorija više nego na etiketi.