Klimatska histerija tera Amerikance da se odreknu govedine za dobrobit planete
„… Zamena govedine drugim proteinima — čak i za samo jedan obrok — može da smanji emisijski otisak ugljenika osobe tog dana za čak polovinu. …”
Jedna jednostavna promena za smanjenje uticaja na klimu? Zamenite govedinu!
Zamena govedine drugim proteinima — čak i za samo jedan obrok — može da smanji emisijski otisak ugljenika osobe tog dana za čak polovinu. -Zahra Hirji
21. februar 2024.
Sledeći put kada budete na ručku, pokušajte da igrate malu igricu: Bez traženja, možete li na meniju pronaći opcije koje najviše i najmanje pogoduju klimi?
Za razliku od cene obroka, otisak gasova staklene bašte u hrani se obično ne navodi. Ali ne morate pitati ni naučnika za klimatske promene da bi to saznali. Postoji jedan jednostavan trik za identifikaciju stavke sa najvećim uticajem na skoro svakom meniju: ako ima govedinu, to je verovatno to.
…
„Ne morate da postanete vegan da biste imali veliki uticaj na svoj ugljenični otisak“, kaže Dijego Rouz, profesor i direktor programa ishrane na Univerzitetu Tulane. „Samo morate da zamenite govedinu.“
…
Otisak govedine je posebno veliki. Kao prvo, na planeti ima otprilike 1,5 milijardi krava. Oko 13 miliona kvadratnih kilometara zemlje koristi se za uzgoj sve te stoke, zajedno sa bivolima i njihovom hranom — to je četvrtina zemlje koja se koristi za poljoprivredu, prema dokumentu Global Food Security iz 2017. Zatim je tu metan. Krave i drugi preživari imaju jedinstven sistem za varenje koji im omogućava da travu pretvore u gorivo, ali u tom procesu njihove posebne crevne bakterije oslobađaju metan, gas staklene bašte 80 puta jači od ugljen-dioksida u kratkom roku.
…
„U SAD većina jede više govedine nego što se smatra zdravim“, kaže Stefani Ro, vodeći naučnik za klimu i energiju u neprofitnoj organizaciji Svetski fond za divlje životinje. „Dakle, mogli bismo poboljšati naše zdravstvene rezultate pored ekoloških“.
Kompanija GAVI koja je partner Bila Gejtsa želi da cenzuriše mimove https://t.co/uEDtpkoTKq
— Nulta Tačka (@NultaTackaSrb) February 22, 2024
…
Imam veliki problem sa agendom protiv govedine.
Postoji razlog zašto su kauboji čuvali krave na starom Zapadu, i zašto afrički Masai i mnogi drugi narodi još uvek to rade, i zašto se biraju goveda kada bi drugi usevi u teoriji dali mnogo veći prinos po hektaru.
Goveda se mogu uzgajati u surovim regionima koji su previše neumoljivi za druge poljoprivredne proizvode.
Predlog za uzgoj govedine uzima daleko više zemlje od druge proizvodnje hrane, uz implicitnu sugestiju da bi zemljište posvećeno proizvodnji goveđeg mesa moglo biti prenamenjeno za druge proizvode, po mom mišljenju, graniči sa namernom laži. Siguran sam da bi se deo stočne zemlje mogao koristiti u druge svrhe, ali mnogo toga nije moglo.
Na mestima gde je proizvodnja govedine jedina opcija, napuštanje govedine značilo bi napuštanje hrane – dramatično smanjenje ukupne količine hrane koja je dostupna ljudima.
Čak i na mestima gde su dostupni drugi izbori hrane, pritisak protiv govedine mogao bi da utiče na zalihe hrane. Zaustavljanje proizvodnje govedine ne bi automatski značilo povećanje proizvodnje druge hrane.
U svetu u kojem nešto manje od 800 miliona ljudi svake noći ode u krevet gladan, napad na snabdevanje hranom u ime navodne klimatske vanredne situacije, po mom mišljenju, treba posmatrati kao zločin protiv čovečnosti.
Nulta Tačka/ZeroHedge/Eric Worrall