Zašto je dobro jesti sirće: snižava krvni pritisak, uravnotežuje šećer u krvi i još mnogo toga
Kulinarska i lekovita istorija sirćeta datira od 5000 godina pre nove ere. Tokom procesa fermentacije, alkohol se pretvara u sirće. U drevnoj Kini, nastala tečnost je bila poznata kao „gorko vino“ i korišćena je kao lek za razne bolesti. Kuo-Pin Vu, nadzornik tajvanske klinike za srce Siniitang, elaborirao je zdravstvene prednosti sirćeta i njegove raznovrsne primene u svakodnevnom životu u programu The Epoch Times „Zdravlje 1+1“.
Medicinska upotreba sirćeta
G. Vu je izjavio da drevni medicinski tekstovi sadrže brojne zapise o sirćetu, ističući njegove bezbrojne lekovite prednosti:
Smanjenje otoka: Sirće se može koristiti za lečenje simptoma otoka i suppurationa (ispuštanje infekcije) iz tela.
Antimikrobni i antivirusni efekti: sirće može ubiti neke klice. Kada se prvi put pojave simptomi prehlade, može se koristiti i može smanjiti bakterijske i virusne infekcije u grlu tako što se kašika soli i sirćeta razblaži u vrućoj vodi i koristi se kao tečnost za ispiranje usta.
Pomaže u očuvanju hrane: Sirće se koristi za konzerviranje hrane, kiseljenje i u sosovima. Njegova sirćetna kiselina čuva mikroorganizme od hrane i sprečava je da se pokvari.
Pomaže varenju: Za one koji često doživljavaju refluks kiseline ili nadimanje nakon jela, malo sirćeta može pomoći u poboljšanju nesmetanog varenja.
Ovo kriju od vas, ljudi moraju da znaju šta se sprema | Mario Zna 272 | Uživo
Oživite se od šoka: Postavljanje krpe natopljene sirćetom blizu nosa pacijenta koji se iznenada onesvesti od šoka može da pruži snažan stimulans da ga probudi. Ova metoda može biti posebno korisna u održavanju opreznosti pacijenata dok čekaju hitan transport u bolnicu. Druga metoda uključuje stavljanje vrućeg uglja u posudu sa sirćetom, stvarajući dim sa mirisom sirćeta koji se može koristiti za oživljavanje pacijenta fumigacijom usta i nosa.
Nedavne studije su takođe otkrile da sirće nudi mnoge zdravstvene prednosti. G. Vu je naveo neke od ovih prednosti:
Smanjuje holesterol: Sirće može smanjiti holesterol u krvi, čime se sprečavaju kardiovaskularne bolesti kao što je ateroskleroza. Istraživanja su pokazala da konzumiranje jabukovog sirćeta može značajno da snizi ukupni holesterol u serumu i nivo šećera u krvi.
Niži krvni pritisak: Sirće, posebno jabukovo sirće, može se klinički koristiti za smanjenje krvnog pritiska. Bogat sadržaj kalijuma u jabukovom sirćetu pomaže u uklanjanju viška natrijuma iz tela, čime se održava mineralna ravnoteža i smanjuje krvni pritisak.
Sistematski pregled je pokazao da sirće može značajno smanjiti i sistolni i dijastolni krvni pritisak. Uključivanje potrošnje sirćeta kao deo saveta o ishrani pacijenata može poslužiti kao pomoćni tretman za hipertenziju.
Niži šećer u krvi: sirćetna kiselina u sirćetu može usporiti varenje ugljenih hidrata u crevima, inhibirajući apsorpciju šećera i snižavajući nivo šećera u krvi. Ovo takođe smanjuje lučenje insulina, što pomaže u stabilizaciji šećera u krvi. G. Vu je rekao da su neki pacijenti sa dijabetesom primetili stabilniji nivo šećera u krvi nakon konzumiranja sirćeta od šljive.
Nasumično kontrolisano ispitivanje pokazalo je da uzimanje dve kašičice sirćeta uz obroke može efikasno smanjiti postprandijalni nivo šećera u krvi kod zdravih odraslih osoba. Studija je takođe otkrila da su antiglikemijski efekti sirćeta povezani sa varenjem ugljenih hidrata. Drugo kliničko ispitivanje pokazalo je da dnevna konzumacija jabukovog sirćeta može biti korisna u upravljanju indeksima šećera u krvi i profilima lipida kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.
Izveštaj Ujedinjenih nacija zagovara legalizaciju PEDOFILIJE https://t.co/tXY3MTFGWE
— Nulta Tačka (@NultaTackaSrb) April 21, 2024
Ublažite bol: Nakupljanje mlečne kiseline u telu može izazvati bol u mišićima. Sirće može pomoći u sagorevanju mlečne kiseline, čime se ublažava bol u mišićima.
Smanjite mokraćnu kiselinu: Akumulacija mokraćne kiseline može dovesti do stvaranja kamenja. Sirće može pomoći u održavanju blago alkalne sredine balansiranjem kiselosti tela, čime se smanjuje rizik od kamena mokraćne kiseline ili kamena u bubregu.
Studija objavljena u Journal of Medicinal Food 2018. godine pokazala je da ekstrakt sojinog sirćeta, dobijen iz fermentisanog zrna soje, može smanjiti nivoe mokraćne kiseline i povećati izlučivanje mokraćne kiseline kod miševa sa hiperurikemijom.
Poboljšajte izgled kože: Ćelijske membrane se sastoje od lipida, koji se mogu pretvoriti u peroksidisane lipide kada se oksidiraju, što dovodi do smanjene elastičnosti kože, bora i tamnih mrlja. Sirćetna kiselina može smanjiti proizvodnju peroksidisanih lipida, poboljšavajući izgled i mladost kože.
Oslobodite se štucanja: Ispijanje male šoljice sirćeta može pomoći u ublažavanju grčeva dijafragme tokom teških epizoda štucanja.
Ublažite mučninu kretanja: tradicionalna kineska medicina veruje da se bolest kretanja može poboljšati rešavanjem gastrointestinalnih problema. Preporučuje se da popijete malu šolju razblaženog sirćeta da biste smanjili simptome bolesti kretanja.
Rešite se gljivica na noktima: gljivice na noktima su uzrokovane gljivičnom infekcijom, a sirće može efikasno inhibirati rast i proliferaciju ovih mikroorganizama. Redovno natapanje pogođenog područja u rastvor od 4,23 unce (120 grama) sirćeta u 33,81 tečne unce (1.000 mililitara) vode oko 20 minuta može postepeno da reši gljivice.
Praktična upotreba sirćeta u svakodnevnom životu
Pored gore navedenih zdravstvenih prednosti, gospodin Vu je takođe podelio neke praktične upotrebe sirćeta u svakodnevnom životu.
Kada kuvate malu ribu, dodavanje sirćeta može pomoći u rastvaranju kalcijuma u kostima, olakšavajući njegovu apsorpciju u telu. Takođe omekšava riblje kosti, omogućavajući im da se jedu zajedno sa ribom.
Kada pravite hleb, dodavanje nekoliko kapi sirćeta u sodu bikarbonu i mešanje u brašno može poboljšati fermentaciju testa.
Pre upotrebe novokupljenog tiganja, možete dodati nekoliko kapi sirćeta za čišćenje unutrašnjosti.
Kada pečete ribu na roštilju, četkanje sirćeta po površini ribe smanjuje verovatnoću da se koža zalepi za roštilj.
Natapanje sirove ribe u sirćetu olakšava skidanje kože.
Dodavanje jednake količine sirćeta vodi olakšava čišćenje sluzave materije morskih ušica, školjki i taroa.
Kada se jaja kuvaju, dodavanjem malo sirćeta sprečava se curenje belanaca čak i ako ljuska pukne.
Prilikom aranžiranja cveća, potapanje stabljika u sirće pre nego što ih stavite u vazu poboljšava sposobnost biljke da upija vodu, čime se produžava njihova svežina.
Kada kuvate, dodavanjem malo sirćeta može biti mekša.
Dodavanje malo sirćeta tokom kuvanja može poboljšati ukus hrane, čime se smanjuje potreba za solju.
Soja sa sirćetom za snižavanje krvnog pritiska
G. Vu je podelio jednostavan i lak lek za pripremu za ishranu — sojino zrno sa sirćetom — koji pomaže u poboljšanju visokog krvnog pritiska i problema sa opstipacijom. Kao što je ranije pomenuto, sirće može smanjiti nivo lipida u krvi, omekšati krvne sudove i upravljati ili čak sniziti krvni pritisak. Pored toga, soja je bogata dijetalnim vlaknima, koja mogu ublažiti zatvor.
Priprema:
Pripremite 7,05 unci (200 grama) neopranih organskih sojinih zrna i stavite ih u bocu sa širokim grlom. Dodajte 20,29 tečnih unci (600 mililitara) sirćeta, pokrijte i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi četiri dana. Peti dan čuvajte soju u frižideru. Jedite pet do 10 pasulja dnevno, postepeno povećavajući količinu kako se toleriše.
G. Vu je spomenuo da je jedan od njegovih hipertoničara počeo da jede 15 do 20 zrna soje u sirćetu dnevno. Posle otprilike dve nedelje, njegov krvni pritisak je počeo da se stabilizuje. Jedan do dva meseca kasnije, njegov krvni pritisak je pao za 20 do 30 poena.
Kako odabrati pravo sirće?
G. Vu preporučuje da se odlučite za prirodno fermentisano sirće u odnosu na sintetičke sorte napravljene sa hemijskim aditivima ili mešavinama sintetičkog i prirodnog sirćeta. Kada kupujete, možete ih razlikovati po sledećim kriterijumima:
1. Miris: Sintetičko sirće često ima oštar miris i može da iritira jezik, dok je prirodno fermentisano sirće mekše.
2. Cena: Prirodno fermentisano sirće je obično dva do tri puta skuplje od sintetičkog sirćeta.
3. Reputacija brenda: Preporučljivo je kupovati od renomiranih brendova.
Napomena: Metode lečenja mogu se razlikovati u zavisnosti od pojedinca. Molimo konsultujte se sa zdravstvenim radnikom za određeni plan lečenja.