Svetski ekonomski forum (WEF) pozvao je na „kontrolisano urušavanje“ globalnog sistema ishrane kao deo velikog „reseta“ odnosno načina na koji ljudi konzumiraju hranu.
U uznemirujućem članku objavljenom na njihovoj veb stranici u četvrtak, WEF je objavio da je potrebno zabraniti konzumaciju mesa i tradicionalne oblike poljoprivrede kako bi se sprečilo takozvano „globalno ključanje“.
U članku pod naslovom „Hrana budućnosti: zašto su renoviranje i reinvencija ključni za spas našeg sistema ishrane“, saradnica projekta WEF „Nove granice ishrane“ Juliana Veltman Glezer upozorava na emisije gasova staklene bašte uzrokovane proizvodnjom hrane i upozorava na 60% povećanja potražnje za hranom kada svetska populacija dostigne 10 milijardi.
„Mnogi načini na koje uzgajamo, proizvodimo i konzumiramo hranu izazivaju dvostruku krizu zdravlja ljudi i životne sredine, a složenost će se samo intenzivirati“, upozorila je Glezer.
Sada ćete čuti sve! Budite spremni za istinu koju skrivaju | Goran FES | Mario Zna, 282 Uživo
„Tranzicija hrane ima za cilj da preoblikuje način na koji društvo proizvodi, distribuira, konzumira i odbacuje hranu – transformacija koja će uticati na obostrani napredak zdravlja ljudi i životne sredine“, dodaje se u članku.
Dailywire.com izveštava: Članak je zatim uporedio remont sistema ishrane sa globalnom tranzicijom na obnovljivu energiju, kao što su solarna energija i energija vetra i električna vozila.
UŽAS u Australiji: Bolnica odbila da spasi devojčicu obolelu od raka jer nije vakcinisana! Imala je samo 17 godina https://t.co/cVQEqhoJLq
— Nulta Tačka (@NultaTackaSrb) June 16, 2024
„Tranzicija hrane uključuje slično sveobuhvatnu transformaciju, sa dve različite faze promene: renoviranje i reinvencija“, napisala je Glezer. „Dok renoviranje čini postepena poboljšanja u lancu vrednosti hrane, reinvencija ima za cilj sistemsku promenu: potpuno preorijentisanje proizvodnje hrane na način koji menja osnovne strukture unutar moderne prehrambene industrije.
U članku autor iznosi plan u dva koraka za preoblikovanje globalnog snabdevanja hranom: „Obnovite recepte i pakete“ i „Ponovo izmislite sistem“. Prvi korak zahteva „trenutno smanjenje štetnijih sastojaka i komponenti u našoj hrani, uključujući prekomerne nivoe soli, šećera, masti i aditiva“. Glezer piše da svet može „ublažiti štetne efekte na javno zdravlje“ preformulisanjem ishrane.
„Renoviranje bi takođe moglo značiti dodavanje probiotika postojećem proizvodu za poboljšanje zdravlja mikrobioma“, dodaje se u članku.
U drugom koraku, „ponovnom izmišljanju sistema“, pisac WEF-a hvali kompanije kao što je Nestle koje su razvile „proteinski prah bez životinja“. Nestle je 2022. rekao da se njegov proizvod „bez životinja“ pravi fermentacijom i da je „identičan proteinu surutke koji se nalazi u kravljem mleku“.
„I nisu sami“, piše autor. „Prema GFI, 158 kompanija je javno objavilo primarni fokus na fermentaciju za alternativne proteine u 2023. godini, što je povećanje od 16% u odnosu na prethodnu godinu.
U članku se takođe sugeriše da bi veštačka inteligencija mogla da se koristi da pomogne ljudima da kreiraju ishranu „jedinstvenu za genetski sastav pojedinca, faktore načina života i zdravstvene ciljeve“ i da pomogne u smanjenju „ukupnog uticaja proizvodnje i odlaganja hrane na životnu sredinu“.
„Tranzicija hrane je ključni momenat u ljudskoj istoriji, koji zahteva hrabre akcije u svim sektorima, industrijama i disciplinama. Ne postoji jedinstven pristup transformaciji, ali je ključno da prehrambena industrija rebalansira svoj pristup inovacijama sa znatno većim ulaganjima u reinvenciju“, zaključuje Glezer. „Dajući prioritet strategijama koje se iznova pronalaze, uz renoviranje, možemo zacrtati kurs ka otpornijem, pravednijem i održivom sistemu ishrane za generacije koje dolaze.”