Aluminijumska folija može da oslobodi aluminijum u hranu — studija
Studija je pokazala da tokom pripreme i skladištenja hrane, aluminijumska folija može da otpusti aluminijumske čestice u hranu sa kojom dolazi u kontakt.
Istraživači kažu da ovi nalazi mogu biti zabrinjavajući jer je dokumentovano da je aluminijum neurotoksin.
„Aluminijum se može osloboditi u hranu materijalima koji sadrže aluminijum (Al-FCM) tokom pripreme ili skladištenja“, navodi se u studiji u odeljku „Apstrakt“. „Postoji velika zabrinutost da dodatni unos aluminijuma može imati negativne efekte na javno zdravlje, posebno u pogledu njegove velike pozadinske izloženosti i neurotoksičnih svojstava aluminijuma pri visokim izloženostima.
Istraživači su pružili korisnu grafiku svojih nalaza, iz studije.
Istraživači su sproveli studiju koristeći 11 učesnika koji su jeli iste obroke tokom perioda od 10 dana, ponovljenih tri puta, ukupno 30 dana eksperimentisanja. Učesnici su bili izloženi materijalima za kontakt sa hranom koji sadrže aluminijum (Al-FCM) između 11. i 20. dana, dok su kontrolne obroke bez (Al-FCM) jeli u prvih 10 dana. Aluminijum u telu je meren u urinu.
„Izlučivanje aluminijuma u urinu pokazalo je jaku zavisnost od koncentracije kreatinina u urinu i zahtevalo je prilagođavanje u daljim analizama. Izlučivanje aluminijuma prilagođeno kreatininu tokom faze izlaganja (medijan 1,98 µg/g kreatinina) bilo je veće nego u obe kontrolne faze (1,78 µg/g kreatinina svaka). Dva različita regresiona modela mešovitih efekata pokazala su značajan efekat u fazi izlaganja. Uzimajući u obzir efekat diskretnog vremena, prosečno povećanje u fazi izloženosti prilagođeno kreatininu je procenjeno na 0,19 µg/L (95% CI: 0,07–0,31; p = 0,0017)“, navodi se u studiji u odeljku „Materijali i metode“.
Novi udar na privatnost: Povratak teme o zabrani privatnih poruka u EU https://t.co/z2Oey37atb
— Nulta Tačka (@NultaTackaSrb) September 5, 2024
Istraživači su zaključili da materijali za kontakt sa hranom koji sadrže aluminijum povećavaju koncentraciju aluminijuma kod ljudi za 8 procenata.
„Ova studija je pokazala merljivo, ali potpuno reverzibilno dodatno opterećenje Al kod ljudi zbog subakutnog izlaganja Al-FCM-u u uslovima stvarnog sveta. Procenjeno povećanje od Al-FCM odgovara 8% osnovne koncentracije. Ovi podaci omogućavaju robusniju procenu rizika po ljudsko zdravlje od strane Al-FCM-a“, navodi se u studiji u odeljku „Materijali i metode“.
Ti zdravstveni rizici se uglavnom tiču mozga i izloženost može doći iz mnogih izvora, uglavnom kroz usta.
„Najvažniji neželjeni efekat Al pripada neurotoksičnosti. Neurotoksični efekti su stoga osnova na kojoj se izvode referentne vrednosti za bezbedan nivo izloženosti u opštoj populaciji, kao i za grupe koje su izložene na radnom mestu“, navodi se u studiji u odeljku „Uvod“. „Izvan određenih profesionalnih ili medicinski indukovanih primena sa inferiornim značajem za opštu populaciju, gutanje je glavni put izloženosti ljudi Al, koji uglavnom dolazi iz svakodnevne ishrane zbog prirodne pojave Al u hrani i pićima. Međutim, do izloženosti može doći i gutanjem farmaceutskih ili drugih potrošačkih proizvoda; a sadržaj Al u ishrani može se dodatno povećati kao rezultat obrade ili pripreme hrane.”
Jedna stvar u vezi sa metodom merenja koju su istraživači koristili je da su merili ne samo aluminijum već i kreatin.
„Koncentracija Al u urinu se često procenjuje u odnosu na koncentraciju kreatinina i stoga je nekoliko referentnih vrednosti zasnovano na kreatininu (µg/gC). Kao rezultat toga, odnos između koncentracije Al u urinu i kreatinina je procenjen pre procene kursa Al u svetlu intervencije“, navodi se u studiji u odeljku „Rezultati“.
Jedna pozitivna stvar koju su istraživači otkrili je da je povećanje aluminijuma u telu od folije bilo reverzibilno.
„…rezultati su po prvi put pokazali merljivo, ali potpuno reverzibilno dodatno opterećenje Al kod ljudi od subakutnog izlaganja“, navodi se u studiji u odeljku „Diskusija“.
Nulta Tačka/InfoWars