Meso na biljnoj bazi povezano sa depresijom
Konzumacija prerađenih alternativa „biljnog mesa“ povezana je sa značajno povećanim rizikom od depresije, prema novoj studiji o navikama u ishrani vegetarijanaca.
Studija, objavljena u časopisu Food Frontiers, otkrila je da vegetarijanci koji konzumiraju alternativu „biljnog mesa“ imaju 42% povećan rizik od depresije u poređenju sa vegetarijancima koji ih ne jedu.
Istraživači su takođe otkrili vezu između „mesa biljnog porekla“ i biomarkera visokog krvnog pritiska i upale, imunološkog odgovora koji, ako se ne kontroliše, može izazvati razna hronična zdravstvena stanja.
„Meso na biljnoj bazi“ se nekada smatralo „budućnošću hrane“, alternativom tradicionalnom mesu koja je pogodna za zdravlje, životinje i planetu, ali poslednjih godina proizvođači poput Beyond i Impossible doživeli su pad prodaje i pad cena akcija.
LUDILO! Trudo kaže da je borba protiv „klimatskih promena“ važnija od hrane za decu https://t.co/FcQBXa1WAZ
— Nulta Tačka (@NultaTackaSrb) November 21, 2024
Entuzijazam potrošača za ove proizvode je presušio i istraživanja su potkopala njihove tvrdnje da su dobri za potrošače i planetu. Istraživanje potrošača pokazalo je da kupci znaju da biljne alternative nisu bolje za njih i da nemaju bolji ukus od originala.
Istraživanje među australijskim muškarcima iz 2021. godine pokazalo je da bi preko 70 odsto njih radije umrlo deset godina ranije nego da odustane od mesa.
Posle više rundi otpuštanja radnika prošle godine, Impossible je bio primoran da objavi oglas na celoj stranici u Njujork tajmsu kako bi odbio tvrdnje da je njihov proizvod samo „moda“.
Nulta Tačka/InfoWars