Zaboravljeni super-heroji ishrane: Kako borovnice, jagode i crna čokolada mogu spasiti srce i um

Zaboravljeni super-heroji ishrane: Kako borovnice, jagode i crna čokolada mogu spasiti srce i um

Zamislite svet u kome tajna zdravog starenja ne leži u skupim lekovima niti iscrpljujućim treninzima, već u šaci borovnica, kockici crne čokolade ili šolji zelenog čaja. Najnovija istraživanja potvrđuju ono što su narodne tradicije znale vekovima: flavonoidi, moćni biljni pigmenti, mogu biti ključ očuvanja vitalnosti i mentalne bistrine u starijim godinama. Ipak, ovi prirodni čuvari zdravlja gotovo da se ne pominju u zvaničnim nutricionističkim smernicama.

Narod ovo mora da čuje, Ratni veterani ostaju uz decu do kraja | Nenad Stanić | Mario Zna, 328 UŽIVO

Šta kaže nauka?

Studija objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition, koja je pratila preko 86.000 odraslih osoba tokom 24 godine, pokazala je sledeće:

Oni koji su najviše konzumirali hranu bogatu flavonoidima imali su:

  • 15% manji rizik od fizičke slabosti
  • 12% manji rizik od fizičkog propadanja
  • 12% manji rizik od mentalnih problema

Posebno impresivni rezultati dobijeni su u okviru Nurses’ Health Study II: žene koje su jele tri ili više porcija borovnica i jagoda nedeljno imale su 34% manji rizik od srčanog udara — podatak koji bi mogao zabrinuti farmaceutsku industriju.

Šta su flavonoidi?

Flavonoidi su prirodni pigmenti koji biljkama daju boju, a ljudima donose:

  • Neutralisanje slobodnih radikala
  • Smanjenje hronične upale
  • Poboljšanje funkcije krvnih sudova

Uprkos dokazanim benefitima, zapadnjačka ishrana je siromašna flavonoidima, upozorava doktor Erik Rim sa Harvardskog univerziteta:

„Zamenili smo ove zaštitne spojeve prerađenim šećerima i rafinisanim žitaricama — i sada za to plaćamo zdravljem.“

Najmoćniji flavonoidi i gde ih pronaći

Evo 10 najvažnijih flavonoida i hrane koja ih sadrži:

  • Kvercetin – jabuke, crni i beli luk, trešnje, kelj, vino, zeleni čaj, agrumi, brokoli, bobičasto voće
  • Epikatehin – crna čokolada, zeleni i crni čaj, grožđe, kruške, jabuke, pasulj, maline
  • Antocijanini – borovnice, kupine, jagode, crveni kupus, ljubičasto grožđe, šljive
  • Katehini – zeleni i crni čaj, kakao, breskve, kajsije, crno grožđe
  • Kempferol – spanać, brokoli, kelj, paradajz, jagode, grejpfrut
  • Hesperidin – pomorandže, limun, mandarine, nana, paprika, paradajz
  • Naringenin – grejpfrut, višnje, kakao, bergamot, limun, nana
  • Apigenin – peršun, celer, čaj od kamilice, bosiljak, pomorandža
  • Luteolin – celer, timijan, šargarepa, maslinovo ulje, ruzmarin
  • Proantocijanidini – crna čokolada, jabuke, cimet, kikiriki, jagode, borovnice, crveno vino

Žene profitiraju više – ali i muškarci imaju koristi

Istraživači su primetili da su žene imale izraženije koristi, naročito od bobičastog voća i crvenog vina. To može biti povezano sa hormonima, nižim nivoima upale ili činjenicom da su žene u studiji češće bile pušači — a flavonoidi posebno pomažu kod oksidativnog stresa.

Ipak, i muškarci su imali koristi: oni koji su unosili više flavonoida imali su 12% manji rizik od mentalnog propadanja, naročito uz konzumaciju čaja i crne čokolade.

Flavonoidi nisu dodatak — oni su osnov

U vremenu u kome prerađena hrana dominira rafovima supermarketa, istraživanje šalje hitnu poruku:

Flavonoidi nisu luksuz, već neophodnost.

Kako ističe doktorka Nikola Bondono, vodeća autorka studije:

„Podaci pokazuju da čak i mali porast unosa — samo tri dodatne porcije dnevno — može značajno promeniti tok starenja.“

Dakle, sledeći put kada posegnete za grickalicama, zapitajte se:

Hoće li ovo hraniti bolest — ili zdravlje?

Odgovor se možda krije u skromnoj jabuci, listu nane, kockici crne čokolade ili šolji čaja.

Nulta Tačka/NaturalNews

Ne propustite

EVROPSKA KOMISIJA: KO NE PRIMI BUSTER NE VAŽI MU KOVID PASOŠ

Evropska komisija usvojila je danas pravilo kojim se period važenja
Orban poručio: Manje muškaraca koji se maskiraju u žene- Više Čak Norisa!

Orban poručio: Manje muškaraca koji se maskiraju u žene- Više Čak Norisa!

Mađari su odlučili da im ne treba više polova, ali