Industrijska hrana menja strukturu mozga: Ultra-prerađeni proizvodi izazivaju zavisnost i nekontrolisano prejedanje

Zašto je tako teško odoleti grickalicama, brzoj hrani i slatkišima — čak i kada znamo koliko su štetni? Revolucionarna studija na skoro 30.000 odraslih osoba otkrila je da ultra-prerađena hrana (UPF) bukvalno prepravlja strukturu mozga, brišući prirodne signale sitosti i podstičući zavisničko prejedanje.

Objavljena u uglednim časopisima Nature i npj Metabolic Health and Disease, ova međunarodna studija, u kojoj su učestvovali naučnici sa Univerziteta u Helsinkiju i Mekgila, donosi alarmantne dokaze: osobe koje redovno konzumiraju UPF ispoljavaju merenjem dokazive promene u moždanim regijama koje upravljaju glađu, emocijama i motivacijom.

Skeneri mozga pokazali su:

  • Zadebljanje tkiva u okcipitalnom korteksu (vizuelni signali hrane)
  • Poremećaje u hipotalamusu (regulacija apetita), amigdali (emocije) i jezgru akumbens (centar nagrađivanja)
  • Povišene upalne markere u krvi, poput CRP, povezane sa neurodegenerativnim bolestima

„Ovo može dovesti do začaranog kruga prejedanja i emocionalne zavisnosti od hrane“, kaže vođa studije Arsène Kanjamibva.

Kako nas industrijska hrana programira?

Ultra-prerađena hrana je hemijski osmišljena da bude hiperprivlačna – idealan spoj šećera, soli i masti koji izaziva dopaminsku eksploziju sličnu onoj kod droga. Čak i kada se kontrolišu faktori poput fizičke aktivnosti i društvenog statusa, UPF ostaje nezavistan prediktor pogoršanja metabolizma i moždanih promena.

Dr Džozef Merkola objašnjava: „Ova hrana kratko-spaja mozak. Oslabljena je kontrola apetita, oštećeni su neurotransmiteri i crevna mikrobiota. Ovo je više od loše navike – ovo je biološki napad.“

Najopasnije posledice UPF:

  • Gubitak kontrole nad apetitom
  • Povećana upala koja probija krvno-moždanu barijeru
  • Direktne promene u moždanim strukturama, nevezane za gojaznost
  • Povezane stope neurodegenerativnih bolesti veće za 8% (BMJ, 2024)

Rešenje nije samo u „volji“ već u sistemskoj borbi

Oko 50% prosečne ishrane čine UPF proizvodi, dok potrošnja globalno raste. Naučnici pozivaju na hitnu reformu industrijskih standarda i zakona o aditivima u hrani. Registrovana dijetetičarka Ejveri Zenker poručuje: „Čak i smrznuto povrće je sigurnije od industrijskih biljnih prerađevina.“

Ultra-prerađena hrana nije samo „nezdrava“, već aktivno reprogramira mozak, podstiče zavisnost i uništava sposobnost organizma da prepozna sitost. Ovo je sistemski, a ne lični problem. Industrija hrane, vođena profitom, koristi biološke slabosti ljudi – a ceh plaćamo zdravljem.

Nulta Tačka

Ne propustite

Izbacili gosta u sred emisije jer je postavio pitanje vezano za Ukrajinu i podržao Putina (VIDEO)

Izbacili gosta u sred emisije jer je postavio pitanje vezano za Ukrajinu i podržao Putina (VIDEO)

Sten Grant kaže Saši Gilis-Lekakis da napusti emisiju ABC-a, koja
Vrtić u Novom Sadu štedi struju: Deca se smrzavala, vaspitačicama oduzet daljinski za klimu

Vrtić u Novom Sadu štedi struju: Deca se smrzavala, vaspitačicama oduzet daljinski za klimu

Preporuku Ministarstva rudarstva i energetike da prostorije državnih ustanova ne