Истраживање Универзитета Мекмастер у Канади открило је да храна животињског порекла није повезана са повећаним ризиком од смрти.
Штавише, протеинске намирнице животињског порекла могу пружити и заштитни ефекат против смртности изазване раком, наводи се у саопштењу универзитета.
Како је студија спроведена
Истраживачи су анализирали податке готово 16.000 одраслих особа старијих од 19 година, узимајући у обзир колико животињских и биљних протеина обично конзумирају.
Такође су проучавали да ли ови обрасци исхране утичу на ризик од смрти од болести срца, рака и других узрока. Резултати су показали да повећана конзумација протеина животињског порекла није повезана са повећаним ризиком од смрти.
Подаци су такође показали „умерено, али значајно смањење“ смртности изазване раком. Није утврђена никаква веза између укупног уноса протеина, животињског или биљног, и ризика од смрти од било ког узрока.
Када су посебно анализирани биљни и животињски протеини, резултати су остали конзистентни, што сугерише да биљни протеини имају минималан утицај на смртност изазвану раком, док протеини животињског порекла могу пружити мали заштитни ефекат.
Шта кажу истраживачи
Студија је објављена у часопису Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.
„У комбинацији са деценијама доказа из клиничких испитивања, резултати подржавају укључивање протеина животињског порекла у здраву исхрану,“ наводи се у саопштењу.
Професор Стјуарт Филипс, шеф Катедре за кинезиологију на Мекмастер универзитету и супервизор истраживања, истакао је да постоји велика конфузија око протеина, укључујући колико и који тип јести и шта то значи за дугорочно здравље.
„Ова студија пружа јасноћу, што је важно за свакога ко жели да доноси информисане одлуке засноване на доказима,“ рекао је Филипс.
Методологија студије омогућила је прецизније праћење варијација у дневном уносу протеина и пружила реалнију слику дугорочних навика у исхрани.
Предводник истраживања Јани Папаниколау, председник Nutritional Strategies, додао је да када се узму у обзир и посматрачка и клиничка истраживања, „јасно је да и животињски и биљни протеини доприносе здрављу и дуговечности.“
Финансирање и независност студије
Студија је финансирана од стране Националног удружења узгајивача говеда (NCBA), али истраживачи наглашавају да NCBA није учествовала у дизајну студије, прикупљању и анализи података нити у објављивању резултата.
Нулта Тачка/Њујорк Пост