Нова четворогодишња студија спроведена у Јужној Калифорнији открила је да је чак 18% од преко 2.300 случајева уринарних инфекција повезано са бактеријом E. coli пронађеном у контаминираном месу – пре свега у пилетини и ћуретини.
Истраживачи су утврдили да људи који живе у сиромашнијим областима имају и до 60% већи ризик од инфекција.
Разлог се највероватније крије у слабијим санитарним условима, мањој контроли квалитета и неприкладном руковању месом током транспорта и складиштења.
Ово откриће мења начин на који посматрамо уринарне инфекције – оне више нису само последица „лоше среће“ или личне хигијене, већ постају питање безбедности хране.
Стручњаци саветују потрошаче да буду изузетно опрезни приликом припреме меса:
увек перите руке и радне површине након контакта са сировим месом,
држите сирово месо одвојено од остале хране,
и термички га обрађујте до краја, јер само висока температура уништава опасне бактерије.
Док се прописи и надзор не пооштре, најбоља заштита је савесна хигијена у кухињи и опрез при куповини меса.
Нулта Тачка/Медији