Група научника позвала је на забрану сланине и шунке из супермаркета, након што су хемијске супстанце коришћене у њиховој производњи повезане са више од 50.000 случајева рака дебелог црева у последњих 10 година.
Научници указују да нитрити, конзерванси који месу дају ружичасту боју и дуготрајност, стварају нитрозамине – супстанце познате као канцерогене.
Према проценама, сваки година у Великој Британији изазива око 5.400 случајева колоректалног рака услед конзумирања прерађеног меса. Трошкови лечења за сваког пацијента износе просечно 59.000 фунти, што за последњу декаду NHS кошта око 3 милијарде фунти.
Ово упозорење долази десет година након што је Светска здравствена организација (СЗО) класификовала прерађено месо као канцерогено у истој групи као дуван и азбест.
„Десет година након извештаја СЗО, британска влада готово ништа није предузела да смањи изложеност нитритима, који, поред тога што месу дају боју и дуготрајност, производе нитрозамине који изазивају рак,“ каже проф. Крис Елиот, оснивач Института за глобалну безбедност хране.
Научници који су радили на оригиналном WHO извештају сада су писали министру здравља Весу Стритингу, тражећи забрану нитрита у прерађеном месу.
Истраживања показују да конзумирање само 50 г прерађеног меса дневно повећава ризик од колоректалног рака за 18%, а комбинација нитрата и метода прераде у месу као што су сланина, шунка и кобасице ствара канцерогене супстанце. До 90% сланине у Великој Британији садржи нитрите, који су такође повезани са раком дојке и простате.
Нулта Тачка/Медији