Индустријски хлеб и здравље: Модерна пшеница и њен утицај на варење и нутритивну вредност

Истраживања показују да се структура и нутритивни састав пшенице значајно променили током 20. века, што има директан утицај на здравље људи.

Промене у узгоју, млевењу и ферментацији резултирале су производом који се значајно разликује од традиционалног хлеба који је хиљадама година био основа исхране.

Промене у узгоју пшенице

Сорте полудварф пшенице уведене средином 20. века омогућиле су повећање приноса по јединици површине. Међутим, ове сорте показују измене у саставу глутена и смањену нутритивну густину. Док је примарни циљ био повећање количине зрна, то је имало колатерални ефекат на дигестивни систем и метаболичке реакције код потрошача.

Млински процес и ферментација

Традиционално млевење у каменим млиновима задржавало је клицу, минерале и влакна, док индустријски ваљкасти млинови уклањају ове компоненте ради продуженог рока трајања. Тако се добија брашно са високим садржајем скроба који се брзо вари и утиче на нивое глукозе у крви.

Ферментација традиционалног хлеба трајала је више сати, што је омогућавало делимично разлагање глутена и неутралисање фитинске киселине, чиме се повећавала апсорпција минерала и смањивао утицај на гастроинтестинални систем. У модерним индустријским условима, време ферментације скраћено је на неколико сати, чиме се ови процеси не завршавају у потпуности.

Разлике у здравственим исходима

Клиничке студије показују да исти састојци, различито обрађени, могу имати различите ефекте на дигестију и метаболизам.

Потрошачи који имају осетљивост на индустријски хлеб често могу да конзумирају старинске сорте пшенице, дуго ферментисани кисели хлеб или каменим млином млевене производе без негативних последица.

Проблем савременог хлеба није у пшеници као врсти, већ у модификацијама насталим ради повећања приноса, производне ефикасности и продуженог рока трајања.

Промене у узгоју, млевењу и ферментацији створиле су производ који се разликује од традиционалног хлеба по дигестивним и нутритивним својствима. Последице ових промена већ се огледају у порасту дигестивних и метаболичких проблема код потрошача.

Нулта Тачка

Ne propustite

Teroristi bacili bombu na policiju pa počeli da pucaju: Ima žrtava u novom napadu u Rusiji

Teroristi bacili bombu na policiju pa počeli da pucaju: Ima žrtava u novom napadu u Rusiji

Pet terorista ubijeno je u ruskoj republici Karačaj-Čerkezija nakon što
Američka nevladina organizacija "Freedom House" osudila otkazivanje Evroprajda

Američka nevladina organizacija „Freedom House“ osudila otkazivanje Evroprajda

Američka nevladina organizacija Fridom haus osudila je danas odluku srpskih