Prvo crveno meso, pa plinski šporeti, a sada i kafa. Istraživači iz Kanade trenutno analiziraju „doprinos kafe klimatskim promenama“.
Novu analizu objavili su istraživači sa Univerziteta Kvebek u Čikutimiju u delu pod naslovom „Evo kako vaša šoljica kafe doprinosi klimatskim promenama“
https://twitter.com/ProdukcijaNT/status/1616341158409691136?s=20&t=T8xm9zVpHiKiwDPGW04oXw
U svojoj analizi istraživači su zaključili „Ograničavanje vašeg doprinosa klimatskim promenama zahteva prilagođenu ishranu, a kafa nije izuzetak. Odabir načina pripreme kafe koji emituje manje GHG (gasova sa efektom staklene bašte) i umerena potrošnja su deo rešenja.”
U svojoj studiji, istraživači su uporedili klimatski uticaj tradicionalne filter kafe, inkapsulirane filter kafe, kuvane kafe (French Press) i rastvorljive kafe (instant kafe).
Studija je zaključila da tradicionalna kafa ima najveći ugljenični otisak.