ULTRA- prerađena hrana: Tihi ubica

Poslednjih decenija ultra-prerađena hrana (kao što su hamburgeri, instant rezanci, kolači, čips, itd.) ušla je u skoro svako domaćinstvo. Ima dobar ukus i zgodna je i pristupačna. Međutim, istraživanja pokazuju da ultra-obrađena hrana može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, a prekomerna konzumacija može povećati rizik od smrti.

Prekomerna konzumacija ultra-prerađene hrane povećava rizik od smrti

Podaci pokazuju da se do 71 odsto upakovane hrane koja se prodaje u Sjedinjenim Državama smatra ultra-prerađenom. Iako postoje razlike u obrazovanju i nivoima prihoda, unos ultra-prerađene hrane je generalno visok na svim socio-ekonomskim nivoima.

Studija objavljena u British Medical Journal-u u maju 2019. godine pokazala je da konzumiranje velikih količina ultra-prerađene hrane (više od četiri porcije dnevno) povećava ukupnu smrtnost za 62 procenta. Pored toga, za svaku dodatnu porciju konzumirane ultra-prerađene hrane, ukupna smrtnost se povećava za 18 procenata. Ova studija je pratila 19.899 učesnika (7.786 muškaraca i 12.113 žena) prosečne starosti od 37,6 godina u srednjem trajanju od 10,4 godine.

Istraživači su istakli da je ova studija opservacijska i da ne može utvrditi uzročnost. Neizmereni zbunjujući faktori takođe mogu uticati na neke uočene rizike. Ipak, ovi nalazi podržavaju druge studije koje povezuju ultra-prerađenu hranu sa nepovoljnim zdravstvenim ishodima.

Istraživački tim je naveo da se moraju razviti politike za ograničavanje udela ultra-prerađene hrane u ishrani i promovisanje potrošnje neprerađene ili minimalno prerađene hrane kako bi se poboljšalo globalno javno zdravlje.

Konzumiranje ultra-obrađene hrane povećava rizik od raka

Termin „ultra-prerađena hrana“ potiče od NOVA sistema klasifikacije hrane (pdf) koji su razvili istraživači sa Univerziteta u Sao Paulu u Brazilu. Sistem kategoriše hranu u četiri grupe na osnovu stepena prerade tokom proizvodnje:

  1. Neprerađena ili minimalno obrađena hrana: Voće, povrće, mleko, riba, pasulj, jaja i orašasti plodovi kojima nisu dodavani sastojci i koji su pretrpeli minimalne promene u poređenju sa njihovim prirodnim stanjem
  2. Prerađeni sastojci: Hrana koja se dodaje drugoj hrani i ne konzumira se sama, kao što su so, šećer i ulje
  3. Prerađena hrana: Napravljena od prve dve grupe namirnica i može se menjati na različite načine (primeri: džemovi, kiseli krastavci, konzervirano voće, domaći hleb, sirevi)
  4. Ultra-obrađena hrana: Obično sadrži pet ili više sastojaka sa dugim rokom trajanja i često sadrži mnoge industrijske aditive kao što su konzervansi, emulgatori, zaslađivači i veštačke boje i arome.

Studija objavljena u februaru u časopisu eClinicalMedicine pokazala je da je konzumiranje velikih količina ultra-prerađene hrane povezano sa povećanim rizikom od ukupne incidencije raka, posebno raka jajnika i mozga. Pored toga, studija je otkrila da je velika potrošnja ultra-prerađene hrane povezana sa povećanim rizikom od smrtnosti od raka, posebno raka jajnika i dojke.

Studija je otkrila da za svakih 10 procenata povećanja unosa ultra-obrađene hrane u ishrani, postoji povećanje od 2 procenta ukupne stope incidencije raka i 19 procenata povećanja stope incidencije raka jajnika. Za svakih 10 procenata povećanja potrošnje ultra-prerađene hrane, došlo je do povećanja ukupne stope smrtnosti od raka za 6 procenata, stope smrtnosti od raka dojke za 16 procenata i povećanja stope mortaliteta od raka jajnika za 30 procenata.

Ovo je do sada najsveobuhvatnija procena veze između ultra-prerađene hrane i rizika od raka. Eszter Vamos, vodeći stariji autor studije koji radi u Školi za javno zdravlje na Imperijal koledžu u Londonu, rekla je: „Ova studija dodaje sve veći broj dokaza koji sugerišu da ultra-obrađena hrana može imati negativne efekte na zdravlje, uključujući povećan rizik od raka”.

Ultra-prerađena hrana povezana sa raznim bolestima

Studija objavljena u autoritativnom časopisu JAMA Neurology u decembru 2022. godine potvrdila je da ograničavanje unosa ultra-obrađene hrane može pomoći u smanjenju kognitivnog pada kod ljudi srednjih godina i starijih.

Istraživački tim sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sao Paulu u Brazilu regrutovao je 10.775 učesnika starosti od 35 do 74 godine. Podelio ih je u četiri grupe na osnovu procenta ultra-prerađene hrane koju su konzumirali kao deo svoje ukupne ishrane. Učesnici su praćeni u proseku od osam godina.

Statistike su pokazale da u poređenju sa grupom koja je konzumirala najmanje ultra-prerađene hrane, ljudi srednjih godina koji su konzumirali najviše (tri četvrtine svoje ishrane) doživeli su 28 odsto brži pad kognitivnih sposobnosti i 25 odsto brži pad u „izvršnoj funkciji“, koja je neophodna za učenje, rad i svakodnevni život.

U drugoj studiji objavljenoj u maju 2019. u British Medical Journal-u, istraživači iz Francuske i Brazila procenili su povezanost između ultra-obrađenog unosa hrane i rizika od kardiovaskularnih bolesti (KVB), uključujući bolesti srca i moždani udar.

Podelili su 105.159 učesnika prosečne starosti od 42,7 godina (21.912 muškaraca i 83.247 žena) u grupe na osnovu nivoa obrade hrane u njihovoj ishrani. Takođe su merili učestalost bolesti tokom perioda praćenja do 10 godina (2009. do 2018.).

Rezultati su pokazali da kada se apsolutni udeo ultra-prerađene hrane u ishrani povećao za 10 procenata, došlo je do odgovarajućeg povećanja stope incidencije KVB za 12 procenata, srčanih bolesti za 13 procenata i moždanog udara za 11 procenata.

Tinejdžerska konzumacija ultra-prerađene hrane

Najnoviji dokazi sugerišu da je veća verovatnoća da će tinejdžeri koji konzumiraju više ultra-prerađene hrane doneti nezdrave izbore u ishrani od onih koji jedu manje takve hrane. Rezultati studije objavljeni na naučnim sesijama Američkog udruženja za srce o hipertenziji održanim u septembru 2022. otkrili su vezu između loših navika u ishrani i određene ultra-obrađene hrane, kao što su peciva, slatkiši i smrznuti deserti.

U dvomesečnom eksperimentu, više od 300 tinejdžera je završilo ispitivanje ishrane sa detaljima o njihovom ultra-prerađenom unosu hrane. Rezultati su pokazali da je povećanje učestalosti konzumiranja smrznutih deserta, konzumacije peciva i slatkiša povezano sa povećanjem od 11 procenata, 12 procenata, odnosno 31 procenata u potrošnji druge ultra-prerađene hrane.

Marija Balhara, vodeći istraživač studije i student na koledžu Dejvid Brautman na Floridi, rekla je: „Ultra obrađena hrana je dizajnirana da bude veoma ukusna ili dizajnirana da izaziva što je više moguće zavisnost. Ona je jeftina i praktična, pa joj je teško odoleti. Većina ljudi jede previše ove hrane, a da toga nisu svesni”.

Nulta Tačka/TheEpochTimes

Ne propustite

Kanada uvodi eutanaziju za decu bez pristanka roditelja

Kanada uvodi eutanaziju za decu bez pristanka roditelja

Globalistička vlada Kanade pokrenula je kampanju za proširenje programa medicinski
Španac dobio zatvorsku kaznu zbog objave na Tviteru

Španac dobio zatvorsku kaznu zbog objave na Tviteru

Španski korisnik Tvitera postao je prva osoba u zemlji osuđena