Moguće je da je veštački zaslađivač Aspartam koji se nalazi u Kola Koli Zero kancerogen tvrde iz SZO-a
Jedan od najčešćih veštačkih zaslađivača na svetu bi sledećeg meseca trebalo da bude proglašen mogućim kancerogenom od strane vodećeg globalnog zdravstvenog tela, prema dva izvora koji poznaju proces, praveći probleme prehrambenoj industriji i regulatorima.
Aspartam, koji se koristi u proizvodima od Coca-Cola dijetalnih gaziranih pića do žvakaćih guma Mars Extra i nekih Snapple napitaka, biće prvi put na listi Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) u julu kao „verovatno kancerogen za ljude“, agencija je ogranak za istraživanje raka Svetske zdravstvene organizacije (SZO), rekli su izvori.
Odluka IARC-a, finalizovana ranije ovog meseca nakon sastanka spoljnih eksperata grupe, ima za cilj da proceni da li nešto predstavlja potencijalnu opasnost ili ne, na osnovu svih objavljenih dokaza.
Ne uzima se u obzir koliko proizvoda osoba može bezbedno da konzumira. Ovaj savet za pojedince dolazi od posebnog stručnog komiteta SZO za aditive u hrani, poznatog kao JECFA (Zajednički stručni komitet SZO i Organizacije za hranu i poljoprivredu za aditive u hrani), zajedno sa odlukama nacionalnih regulatora.
Međutim, slične presude IARC-a u prošlosti za različite supstance izazvale su zabrinutost među potrošačima u vezi sa njihovom upotrebom, dovele do tužbi i izvršile pritisak na proizvođače da ponovo kreiraju recepte i zamene štetne sastojke alternativom. To je dovelo do kritika da procene IARC-a mogu da zbune javnost.
JECFA, komitet SZO za aditive, takođe razmatra upotrebu aspartama ove godine. Njihov sastanak je počeo krajem juna i trebalo bi da objavi svoje nalaze istog dana kada IARC objavi svoju odluku – 14. jula.
Od 1981, JECFA je rekla da je aspartam bezbedan za konzumiranje u okviru prihvaćenih dnevnih ograničenja. Na primer, odrasla osoba koja teži 60 kg morala bi da popije između 12 i 36 konzervi dijetalne koka-kole – u zavisnosti od količine aspartama u napitku – svakog dana da bi bila u opasnosti. Njegovo gledište široko dele nacionalni regulatori, uključujući Sjedinjene Države i Evropu.
Portparol IARC-a je rekao da su i nalazi komiteta IARC-a i JECFA-e poverljivi do jula, ali je dodao da su „komplementarni”, a zaključak IARC-a predstavlja „prvi fundamentalni korak za razumevanje kancerogenosti”. Komitet za aditive „sprovodi procenu rizika, koja određuje verovatnoću da će se određena vrsta štete (npr. rak) pojaviti pod određenim uslovima i nivoima izloženosti.
Međutim, industrija i regulatori strahuju da bi održavanje oba procesa otprilike u isto vreme moglo da bude zbunjujuće, prema pismima američkih i japanskih regulatora u koje su mediji imali uvid.
„Ljubazno molimo oba tela da koordiniraju svoje napore u preispitivanju aspartama kako bi izbegli bilo kakvu zabunu ili zabrinutost u javnosti“, napisao je Nozomi Tomita, zvaničnik japanskog Ministarstva zdravlja, rada i socijalne zaštite, u pismu od 27. marta zameniku direktora SZO-a, Zsuzsanna Jakab.
U pismu se takođe traži da zaključci oba tela budu objavljeni istog dana, kao što se sada dešava. Japanska misija u Ženevi, gde je sedište SZO, nije odgovorila na zahtev za komentar.
👉 MK- Ultra! Novi dokumenti povezuju CIA-u sa medicinskom torturom indijanaca i crnaca https://t.co/sHnFTrnJGb
— Nulta Tačka (@NultaTackaSrb) June 29, 2023
DEBATA
Presude IARC-a mogu imati ogroman uticaj. Njen komitet je 2015. godine zaključio da je glifosat „verovatno kancerogen”. Godinama kasnije, čak i dok su druga tela poput Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) to osporila, kompanije su i dalje osećale posledice ove odluke. Nemački Bajer je 2021. godine izgubio treću žalbu na presude američkog suda kojima je dosuđena odšteta kupcima koji su za svoj rak krivili upotrebu njegovih sredstava za ubijanje korova na bazi glifosata.
Odluke IARC-a su se takođe suočile sa kritikama zbog izazivanja nepotrebne uzbune zbog supstanci ili situacija koje se teško izbegavaju. Ranije je noćni rad i konzumiranje crvenog mesa stavljeno u klasifikaciju „verovatno izaziva rak“, a korišćenje mobilnih telefona kao „moguće izazivanje raka“, slično aspartamu.
„IARC nije telo za bezbednost hrane i njihov pregled aspartama nije naučno sveobuhvatan i u velikoj meri je zasnovan na široko diskreditovanim istraživanjima“, rekla je Frensis Hant-Vud, generalni sekretar Međunarodnog udruženja zaslađivača (ISA).
Telo, čiji su članovi Mars Wrigley, Coca-Cola i Cargill, saopštilo je da ima „ozbiljnu zabrinutost u vezi sa pregledom IARC-a, koji može dovesti potrošače u zabludu“.
Izvršna direktorka Međunarodnog saveta asocijacija za piće Kejt Lotman rekla je da bi javne zdravstvene vlasti trebalo da budu „duboko zabrinute“ zbog „procurelog mišljenja“ i takođe je upozorila da bi ono „moglo da navede potrošače u zabludu da konzumiraju više šećera umesto da biraju bezbedne opcije sa malo ili bez šećera.“
Aspartam je opsežno proučavan godinama. Prošle godine, opservaciona studija u Francuskoj među 100.000 odraslih pokazala je da ljudi koji konzumiraju veće količine veštačkih zaslađivača – uključujući aspartam – imaju nešto veći rizik od raka.
To je usledilo nakon studije Instituta Ramacini u Italiji početkom 2000-ih, koja je izvestila da su neki karcinomi kod miševa i pacova povezani sa aspartamom.
Međutim, prva studija nije mogla da dokaže da aspartam izaziva povećan rizik od raka, a postavljaju se pitanja o metodologiji druge studije, uključujući i EFSA, koja je to procenila.
Aspartam je odobren za upotrebu širom sveta od strane regulatora koji su pregledali sve dostupne dokaze, a veliki proizvođači hrane i pića decenijama su branili svoju upotrebu sastojka. IARC je saopštio da je procenio 1.300 studija u junskom pregledu.
Nedavna podešavanja receptura od strane giganta bezalkoholnih pića Pepsico pokazuju borbu koju industrija ima kada je u pitanju balansiranje preferencija ukusa sa zdravstvenim problemima. Pepsico je uklonio aspartam iz gaziranih pića 2015. godine, vraćajući ga godinu dana kasnije, da bi ga ponovo uklonio 2020. godine.
Navođenje aspartama kao mogućeg kancerogena ima za cilj da motiviše više istraživanja, rekli su izvori bliski IARC-u, što će pomoći agencijama, potrošačima i proizvođačima da donesu čvršće zaključke.
Ali to će takođe verovatno ponovo pokrenuti debatu o ulozi IARC-a, kao i o bezbednosti zaslađivača uopšte.
Prošlog meseca, SZO je objavila smernice koje savetuju potrošače da ne koriste zaslađivače za kontrolu težine. Smernice su izazvale bes u prehrambenoj industriji, koja tvrdi da zaslađivači mogu biti od pomoći potrošačima koji žele da smanje količinu šećera u svojoj ishrani.