Sve vesti Svet

Afrički lideri “ispalili” ZELENSKOG: Na video konferenciji sa predsednikom Ukrajine pojavila se samo 4 zvaničnika

Afrički lideri "ispalili" ZELENSKOG: Na video konferenciji sa predsednikom Ukrajine pojavila se samo 4 zvaničnika

Samo nekolicina afričkih šefova država lično je slušala ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog dok je optuživao Rusiju da drži njihov kontinent „taocem“, usred tekućih pokušaja Zapada da krivicu za globalnu prehrambenu krizu svali isključivo na Moskvu.

Nekoliko detalja pojavilo se na virtuelnom sastanku Zelenskog sa Afričkom unijom, održanom iza zatvorenih vrata u ponedeljak, više od dva meseca nakon što je ukrajinski lider prvi put pokušao da dogovori konferenciju sa čelnicima kontinenta. Od 55 nacija samo četiri su imali predstavnike, dok su ostali poslali pomoćnike ili savetnike savetnika, navodi BBC. Međutim, Le Journal de l'Afrique tvrdi da je samo nekolicina ambasadora i ministara bila prisutna.

“Pokušavaju da iskoriste vas i patnju naroda da izvrše pritisak na demokratije koje su uvele sankcije Rusiji”, rekao je Zelenski predstavnicima Afričke unije, dodajući da je “Afrika zapravo talac… onih koji su pokrenuli rat protiv naše države.”

Nakon konferencijskog poziva, predsednik Senegala i predsedavajući AU, Macky Sall, naznačili su da je neutralna pozicija Afrike u vezi sa sukobom ostala nepromenjena. Otprilike polovina afričkih država odbila je da podrži rezoluciju Generalne skupštine UN-a o osudi ruskih akcija u Ukrajini, a nijedna zemlja na kontinentu se do sada nije pridružila sankcijama.

“Afrika ostaje privržena poštovanju pravila međunarodnog prava, mirnom rešavanju sukoba i slobodi trgovine” , rekao je u tvitu, zahvalivši Zelenskom “na prijateljskom obraćanju virtuelnom sastanku Proširenog biroa AU”.

Tokom sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju ranije ovog meseca, predsednik Sal je rekao da zapadne sankcije Rusiji prete Africi krizom sigurnosti hrane. Prošle sedmice je napomenuo da isključenje ruskih banaka iz međunarodnih platnih sistema otežava afričkim državama da plaćaju žito, dok su Evropljani napravili izuzetke za gas i naftu koji su im potrebni. Ovog petka se pridružio BRICS+ video konferenciji, na kojoj je Putin takođe kritikovao Zapad zbog njegovog “ciničnog stava” prema snabdevanju hranom zemalja u razvoju.

EU je u više navrata izražavala zabrinutost zbog mogućnosti krize s hranom ako ukrajinsko žito ne može da stigne na svoja tradicionalna tržišta.

U petak je nemačka ministarka spoljnih poslova Annalena Baerbock ponovila tvrdnje Zelenskog o “taocima” , optužujući Moskvu da “namerno” koristi globalnu glad kao “oružje”. Istovremeno, ministri spoljnih poslova G7 negirali su da antiruske sankcije imaju bilo kakav uticaj na globalnu prehrambenu krizu.

NultaTačka