Sve vesti Svet

Afrikanci tuže Veliku Britaniju zbog ekspolatisanja i iskorišćavanja tokom kolonijalnog doba

Afrikanci tuže Veliku Britaniju zbog ekspolatisanja i iskorišćavanja tokom kolonijalnog doba

Kenijci koji su prisilno napustili svoje zemlje pod britanskom kolonijalnom vlašću podneli su tužbu najvišem evropskom sudu

Grupa kenijskih aktivista podnela je u utorak tužbu protiv Velike Britanije Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR).

Advokati koji zastupaju narode koji su prisilno napustili svoju zemlju u kenijskoj dolini Rift tvrde da je Ujedinjeno Kraljevstvo prekršilo Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, čiji je potpisnik, dosledno ignorišući žalbe koje su uložile žrtve kolonijalne vladavine.

„Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je ustuknula i, nažalost, izbegla sve moguće načine obeštećenja“, rekao je Džoel Kimutai Bosek, koji predstavlja narod Kipsigi i Talai. „Nemamo drugog izbora nego da se obratimo sudu za naše klijente kako bi se istorija mogla ispraviti.

Britansko carstvo je vladalo Kenijom između kasnog 19. veka i 1962. Narodi koji su živeli u dolini Rift bili su proterani sa svojih zemalja početkom 20. veka. Danas je oblast oko Keriča, najvećeg grada u dolini, glavna regija za uzgoj čaja kojeg uzgajaju multinacionalne kompanije.

SMRT TRANS AGENDE! Nobelovka Kristina Volhard rasturila sve tvrdnje o broju polova!

„Danas, neke od najprosperitetnijih svetskih kompanija za proizvodnju čaja, kao što su Unilever, Villiamson Tea, Finlai's i Lipton, zauzimaju i obrađuju ove zemlje i nastavljaju da ih koriste za ostvarivanje značajnog profita“ , navode tužioci u saopštenju.

Ranije su Kipsigi i Talai svoj slučaj izneli u UN, gde je specijalno istražno veće prošle godine izrazilo „ozbiljnu zabrinutost“ zbog neuspeha Londona da prizna svoj deo odgovornosti ili da se izvini za zloupotrebe iz kolonijalne ere. Tužbu UN potpisalo je više od 100.000 ljudi koji su bili žrtve kolonijalne vladavine ili njihovih potomaka, tražeći izvinjenje i reparacije za ustupanje njihove zemlje belim naseljenicima.

Podnošenje predmeta Evropskom sudu za ljudska prava pohvalio je odlazeći guverner okruga Keričo, Pol Čepkvoni, koji je rekao da je to „istorijski dan“ za ceo region.

„Preduzeli smo sve razumne i dostojanstvene korake. Ali Vlada Velike Britanije nas je zanemarila… nadamo se  da će onima koji su predugo patili biti vraćeno dostojanstvo“, rekao je Čepkvoni.

NultaTačka/RT