Sve vesti Tehnologija

AKO VI ILI VAŠE DETE IGRATE IGRICU DARK SOULS VAŠ RAČUNAR JE UGROŽEN (VIDEO)

AKO VI ILI VAŠE DETE IGRATE IGRICU DARK SOULS VAŠ RAČUNAR JE UGROŽEN (VIDEO)
Pisao Elena Vuk

PC serveri za “Darks Souls” 1, 2 i 3 su isključeni nakon izveštaja o opasnoj eksploatacij, Hhakeri bi mogli preuzeti kontrolu nad vašim računarom kroz ovu igru.

Bandai Namco i From Software privremeno su ugasili PC servere za sve igre “Dark Souls” nakon što su igrači počeli prijavljivati eksploataciju koja je omogućila zlonamernim hakerima da upadnu u igre korisnika i nakon toga preuzmu daljinsku kontrolu nad njihovim računarima.

Počelo je kada je objava na sub-Reddit-u “Elden Ring” otkrila da je eksploatacija za daljinsko izvršavanje koda (RCE) otkrivena u igricama “Dark Souls” i pozvala igrače da ih se klone dok se to ne popravi.

U suštini, ova eksploatacija omogućava hakerima da pokreću skripte na računaru korisnika, na kraju im omogućava da preuzmu potpunu kontrolu nad računarom i rade ono što žele s njim, da ga zatvore, ukradu podatke, instaliraju zlonamerni softver i viruse, itd. Eksploat je čak naveden kao jedan od najopasnijih, prema Kaspersky Encyclopedia.

Čini se da radi samo na PC verziji igara, dok su konzole naizgled sigurne.

Navodno, jedan korisnik je već pokušao kontaktirati From Software u vezi sa ovim problemom ranije, ali su ga i programer i izdavač Bandai Namco više puta ignorisali. Nakon toga, navodno je demonstrirao eksploataciju na korisniku po imenu “The__Grim__Sleeper” tokom livestream-a kako bi privukao više pažnje na ovaj problem.Od tada je Blue Sentinel, mod protiv varanja napravljen u zajednici za “Dark Souls 3”, ažuriran kako bi zaštitio od ranjivosti RCE-a. Prema objavi na subredditu r/darksouls3, moguće je da su samo četiri osobe zapravo znale kako izvršiti RCE exploit – programeri anti-cheat moda i oni koji su otkrili problem na prvom mestu. U postu se dalje sugeriše da je malo verovatno da je bilo koji korisnik zaista postao žrtva eksploatacije.

Ali problem je i dalje prisutan, a jedna od glavnih briga koje su igrači imali bila je da bi eksploatacija mogla ući u nadolazeću i dugo očekivanu igru ​​”Elden Ring”. Odgovarajući na pitanje na Reddit-u, predstavnik Bandai Namco-a je rekao da su interni timovi upozoreni na ovu temu, napisavši: „Hvala puno na pingu, izveštaj o ovoj temi je dostavljen relevantnim internim timovima ranije danas, informacija je veoma cenjena!”

Od tada su PvP serveri za sve igre “Dark Souls” na PC-u ugašeni dok programeri rešavaju problem.

Nulta Tačka/RT