Sve vesti Svet

AL GOR: Energetska kriza odlična za sprovođenje KLIMATSKE AGENDE

AL GOR: Energetska kriza odlična za sprovođenje KLIMATSKE AGENDE

Svet je na „pozitivnoj prekretnici“ u borbi protiv klimatskih promena jer rastući troškovi nafte i gasa podstiču vlade da se zemlje brže dekarbonizuju, rekao je za Rojters bivši američki potpredsednik i suosnivač Generation Investment Managementa Al Gor.

Jedan od začetnika klimatske histerije je ukazao na Zakon o smanjenju inflacije potpisan u avgustu, iznos od 430 milijardi dolara koja se smatra najvećim klimatskim paketom u istoriji SAD, kao i na obećanje Australije ranije ovog meseca da će smanjiti emisije ugljenika za 43% do 2030. i da će do 2030. 2050. opširnije

Gor je takođe rekao da očekuje da će Brazil promeniti svoju politiku o klimi nakon predstojećih izbora i da će Kina ponovo uspostavi dijalog sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom na novembarskom samitu G20 u Indoneziji.

Kreće i kod nas! MINISTARKA žaštite životne sredine u Srbiji obećava ispunjenje ZELENE AGENDE do 2030. godine

On je, međutim, dodao da je zabrinut zbog poteza nekih zemalja da povećaju proizvodnju fosilnih goriva uoči rata u Ukrajini, koji Rusija naziva „specijalnom vojnom operacijom“, zbog čega su cene nafte i gasa porasle.

Ne postoji takva stvar kao što je čisto fosilno gorivo, kao što ne postoji zdrava cigareta“, naveo je Gor. „Ne želimo da vidimo ulaganja u infrastrukturu fosilnih goriva takve vrste da A/ neće ublažiti kratkoročni problem, a B/ će garantovati veći nivo emisija u decenijama koje dolaze.”

„Postoje znaci apsolutno svuda širom sveta“ da se tempo promena ubrzava, primetio je on, dodajući da je potreba za delovanjem takođe izazvana pogoršanjem vremenskih prilika.

„Majka priroda se pridružila diskusiji o klimatskoj krizi“, rekao je Gor, navodeći toplotne talase u Kini, poplave u Pakistanu i sušu u Evropi.

Gor, potpredsednik SAD od 1993. do 2001. godine, postao je poznat po zalaganju za klimatske promene sa svojim dokumentarnim filmom „Neugodna istina“ iz 2006. godine nagrađenim Oskarom i njegovim nastavkom iz 2017., tvrdeći da je borba protiv klimatskih promena moralna borba.

Dobitnik je Nobelove nagrade za mir za svoju kampanju za klimu, on je predsednik Generation Investment Management-a, firme sa sedištem u Londonu koja je fokusirana na održive investicije na javnim i privatnim tržištima, kao i na istraživanje.

Gor je takođe bio i ostao šiptarski lobista koji je lobirao za bombardovanje SR Jugoslavije.

NultaTačka