Sve vesti Svet

Amazon smanjuje broj zaposlenih za 100.000 u samo jednom kvartalu

Amazon smanjuje broj zaposlenih za 100.000 u samo jednom kvartalu

Amazon, jedan od najvećih tehnoloških poslodavaca na svetu, otkrio je da sada zapošljava najsporijim tempom od 2019. i da je u junskom kvartalu otpustio preko 100.000 zaposlenih širom sveta, verovatno zbog dramatičnog ekonomskog usporavanja od 2021. godine. To je najveće smanjenje radne snage u jednom kvartalu u istoriji kompanije. Otpuštanja su deo rastućeg trenda zaštite rezultata u tehnološkoj industriji. Smanjenje broja zaposlenih je verovatno igralo veliku ulogu u nedavnim prihodima Amazona i njihovim ružičastim projekcijama profita za treći kvartal, iako je i dalje izgubio 2 milijarde dolara u drugom kvartalu.

Što više zaposlenih izgubi posao, čini se da je kompanija zdravija kada akcionari ispituju kvartalnu zaradu; neizbežno je da će se otpuštanja nastaviti. Samo u poslednjih nekoliko meseci tehnološke kompanije u SAD su otpustile preko 30.000 zaposlenih, a nezaposlenost se popela na maksimum u poslednjih 8 meseci.

Zatvaranja usled pandemije Covid-a i naknadno davanje stimulansa stvorile su ogroman veštački podsticaj za tehnološke kompanije poput Amazona 2020. i 2021. godine, ali je stimulacija od 6 biliona dolara od tada cirkulisala izvan džepova većine Amerikanaca i globalno zatvaranja su nanela neverovatnu štetu postojećoj ekonomskoj stabilnosti. Potražnja za perifernim dobrima je u naglom padu jer inflacija u osnovnim potrepštinama nastavlja da raste. U 2022., kriza stagflacije dovodi do neposrednog uništenja potražnje.

Ova vest dolazi pošto više kompanija najavljuje otpuštanja i zamrzavanje zapošljavanja. Google matična kompanija Alphabet Inc. uvodi zamrzavanje zapošljavanja. Apple usporava zapošljavanje ove godine. Coinbase otpušta 18% svog osoblja. Microsoft je najavio usporavanje zapošljavanja. Netfliks je nedavno otpustio najmanje 500 zaposlenih, ne uključujući u to smanjenje izvođača. Peloton ove godine otpušta preko 2800 radnika. Onlajn brokerska kuća Robinhood otpustila je 9% svoje radne snage u aprilu. Tviter je prošlog meseca otpustio 30% svog tima za akviziciju talenata, ali je odbio da da konkretan broj otpuštenih. Lista se nastavlja i nastavlja.

Nagli preokret od pre samo godinu dana naglašava brzu prirodu ekonomskog pada i takođe pokazuje koliko je tehnološka industrija zavisna od potrošača koji imaju velike količine novca. Kada finansijsko okruženje postane zategnuto, velike tehnološke korporacije su među prvima koje će osetiti krizu jer većina njih nudi vrlo malo u smislu osnovnih potrepština.

 

Nulta Tačka/ZeroHedge