Sve vesti Svet

AMERICI PRETI CIKLON BOMBA! ISTOK SAD-a ČEKA VELIKU MEĆAVU, SNEG I DO 2 METRA

AMERICI PRETI CIKLON BOMBA! ISTOK SAD-a ČEKA VELIKU MEĆAVU, SNEG I DO 2 METRA

Stanovnici američkih država Njujork i Nju Inglend sklonili su se pred naletom snažnog vetra sa severoistoka, koji je doneo hladnoću i oko 60 centimetara snega u jednoj od najgorih snežnih mećava u poslednje vreme.

Gradonačelnica Bostona Mišel Vu rekla je da bi oluja mogla biti ‘istorijska’. Meteorolozi kažu da postoji šansa da će oluja, poznata kao Nor’easter, prekriti područje Bostona sa do 61 cm snega. Trenutni rekord zabeležen je 2003. godine kada je u periodu od 24 sata palo 70 centimetara snega, prenosi Jutarnji list.

U Novoj Engleskoj moglo bi pasti više od dva metra snega. Meteorološki zvaničnici upozoravaju i na poplave u obalnim delovima.

Stručnjaci kažu da će oluja proći kroz ‘bombogenezu’, što znači da se očekuje da će se hladniji vazduh pomešati sa toplijim morskim, što će dovesti do brzog pada atmosferskog pritiska. Taj proces dovodi do takozvane ‘ciklon bombe’.

Meteorolozi predviđaju vrlo jaku oluju, koja se pomerila ka severu istočne obale SAD, nakon što se formirala iznad Atlantika, zbog čega su otkazani brojni letovi za vikend. Podaci pokazuju da se radi o 8.000 letova, prenosi Rojters.

“Putovanje bi trebalo biti ograničeno samo na hitne slučajeve”, upozorila je Nacionalna meteorološka služba (NWS) u Bostonu.

“Ako morate da putujete, sa sobom nosite zimski komplet za preživljavanje. Ako zaglavite, ostanite uz svoje vozilo”, dodali su.

Vlade država Merilend, Masačusets, Nju DŽersi, Njujork, proglasile su vanredno stanje, upozorile na verovatni nestanak struje i apelovale na građane da danas ne putuju, prenosi Tanjug.

Nacionalna meteo služba je upozorila i na poplave u priobalnim područjima, a negde bi naleti vetra mogli da budu i do 113 kilometara na čas.

Na Floridi se također očekuju neke od najnižih temperatura u poslednjih nekoliko godina, što će dovesti do toga da se iguane – hladnokrvna vrsta guštera – ukoče i počnu da padaju sa drveća

Srećom, nakon pada iguane se brzo oporave pa lokalne vlasti upozoravaju građane da ih ne diraju i ne ometaju kada padnu sa stabla.

Zanimljiv snimak stiže iz Čikaga. Naime, nadzorne kamere sa železničke stanice u Ilinoisu snimile su neobičnu scenu gorućih tračnica. No nije reč o podmetnutom požaru već o smišljenom načinu da se izbegne kašnjenje vozova. Naime, kad temperature padnu ispod nule, paljenje tračnica sprečava njihovo smrzavanje, prenosi Jutarnji list.