Sve vesti Svet

Američka ambasada beži iz Šangaja zbog kineskog kovid ludila

Američka ambasada beži iz Šangaja zbog kineskog kovid ludila

SAD su naredile konzularnom osoblju koje nije neophodno da napusti Šangaj, grad od 26 miliona stanovnika koji je pod strogim merama zaključavanja histerije i navodnog porasta obolelih od kovida-19.

Prethodno je prošle nedelje bila data dozvola da osoblje konzulata SAD u Šangaju napusti grad.

Naredba se odnosi na zaposlenike američke vlade koji nisu neophodni i njihove članove porodica iz generalnog konzulata SAD u Šangaju.

U saopštenju Stejt departmenta izdatom kasno sinoć navedeno je da promena stava odražava procenu da je najbolje za zaposlene i njihove porodice da njihov broj bude smanjen, kao i operacije Stejt departmenta dok se suočavaju sa promenom okolnosti na terenu.

Stejt department je takodje izdao niz preporuka za Amerikance u Šangaju navodeći da treba da osiguraju da imaju dovojne količine novca, lekova, hrane i drugih potrepština u slučaju uvodjenja naglih restrikcija ili karantina.

Veliki broj stanovnika tog grada od 26 miliona su zatvoreni u svojim domovima do tri nedelje, u okviru brutalnih mera za suzbijanje širenja kovida.

Mnogi opisuju da je situacija sve teža, porodice ne mogu da napuste kuće ili dodju do namirnica i dnevnih potrepština dok su oni koji dobiju pozitivan test na virus primorani da idu u kovid logore gde su uslovi ponekad opisani kao prenatrpani i nehigijenski.

UMIREMO OD GLADI!!!- Stanovnici Šangaja na korak od tragedije (VIDEO)

Takve slučajeve razdvajaju od porodica te postoje brojni slučajevi u kojima su roditelji odvojeni od male dece koja završavaju u domovima dok su im roditelji u logoru.

Brojni su slučajevi ubistava kućnih ljubimaca čiji su vlasnici završili u logoru a snimci koji se pojavljuju na društvenim mrežama pokazuju ubistva pasa i mačaka natrpanih u džakove.

Uznemirujući video! Zdravstveni radnik u Šangaju ubija psa na sred ulice jer mu je gazda odveden u karantin (VIDEO)

Uprkos pritužbama Kina je zadržala svoju strategiju nula kovida prema novim žarištima korona virusa sa strogom izolacijom i masovnim testiranjem.

NultaTačka