Sve vesti Svet

AMERIČKA VLADA TRAŽI ODLAGANJE 5G BEŽIČNE MREŽE

AMERIČKA VLADA TRAŽI ODLAGANJE 5G BEŽIČNE MREŽE

Američka vlada je navodno zatražila od kompanija da odlože uvođenje 5G bežične tehnologije zbog zabrinutosti za bezbednost u avio-saobraćaju.

Američki zvaničnici su navodno rekli da tornjevi koji prenose komercijalne 5G signale preko C-opsega bežičnog spektra mogu ometati signale aviona, tražeći da se odloži uvođenje nove usluge.

Sekretar za saobraćaj Pete Buttigieg i administrator Federalne uprave za vazduhoplovstvo (FAA) Stiv Dikson poslali su pismo čelnicima AT&T i Verizona, tražeći odlaganje od najviše dve nedelje kao deo „predloga kao kratkoročnog rešenje za unapređenje koegzistencije 5G primene u C-opsegu i bezbednih letova“, preneo je Reuters.

„Tražimo da vaše kompanije nastave da pauziraju uvođenje komercijalne usluge C-Band na dodatni kratak period od najviše dve nedelje nakon trenutno zakazanog datuma primene 5. januara“, navodi se u pismu.

AT&T i Verizon potvrdili su Reuters-u da su primili pismo i da ga pregledaju.

Vest je usledila nakon što je Airlines za Ameriku (A4A), sindikat čiji članovi uključuju American Airlines, United Airlines i Delta, u četvrtak zatražio od Federalne komisije za komunikacije (FCC) da odloži raspoređivanje C-opsega spektra planiranog 5. januara.

„Avioni neće moći da se oslone na radio visinomere za brojne letove i stoga neće moći da slete na određene aerodrome“, napisala je grupa.

A4A, Udruženje vazduhoplovne industrije i CTIA, sindikat industrije bežičnih komunikacija, rekli su prošle nedelje da rade zajedno na „identifikovanju specifičnih oblasti od značaja za avijaciju“. A4A je kasnije saopštio da to pitanje nije rešeno od 30. decembra.

NOVOGODIŠNJA EMISIJA- Evo šta nas čeka u 2022 godini! SPECIJALNI GOSTI!

Nulta Tačka/RT