Sve vesti Svet

Američka vojska obnavlja snage na Aljasci kako bi se pripremila za ARKTIČKE SUKOBE

Američka vojska obnavlja snage na Aljasci kako bi se pripremila za ARKTIČKE SUKOBE

Američka vojska planira da obnovi svoje snage na Aljasci kako bi se pripremila za potencijalne buduće sukobe po hladnom vremenu na Arktiku , području u kojem Vašington i njegovi saveznici iz NATO-a žele da prošire svoj uticaj.

“Mislim da je trenutno svrha vojnih snaga na Aljasci mnogo više u stvaranju formacije sposobne za ekstremno hladno vreme,” izjavila je sekretarka vojske Christine Wormuth za Asošijejted Pres .

Vojska trenutno ima Stryker brigadu na Aljasci koja koristi osam teških vozila. Wormuth razmatra da ga zameni pokretnijom pešadijskom jedinicom, a vozila Stryker bi bila zamenjena vozilima koja su prikladnija za hladno vreme. “Pokušavamo da dođemo do mesta gde imamo arktičke snage – snage koje mogu preživeti i delovati u tom okruženju”, rekla je Wormuth.

U martu su SAD po prvi put rasporedile rakete Patriot i druge napredne sisteme protivvazdušne odbrane za vežbe na Aljasci. Raketni sistemi su korišteni tokom vojnih vežbi Arctic Edge u kojima je učestvovala i Kanada.

Pravoslavno PROROČANSTVO- Tehnokratske ideje su osuđene na PROPAST

SAD gleda na Arktik kao na područje za sukob sa Rusijom i Kinom , što se odražava u strategijama svake grane američke vojske.

Prošle godine, vojska je objavila politički dokument u kojem se kaže da Arktik ima “potencijal da postane sporni prostor u kojem rivali velikih sila Sjedinjenih Država, Rusije i Kine, nastoje da iskoriste vojnu i ekonomsku moć da dobiju i zadrže pristup regionu na na račun američkih interesa .”

NATO je usmeren na širenje na Arktiku, koji alijansa naziva svojim “severnim krilom”. Finska, koja s Rusijom deli granicu, objavila je da ulazi u ovu organizaciju uprkos upozorenjima Rusije.

NultaTačka/AntiWar