Sve vesti Svet

Američki ekspert: CIA stoji iza ubistva Darje Dugin, Zelenski bez dozvole CIA ne ide ni u toalet

Američki ekspert: CIA stoji iza ubistva Darje Dugin, Zelenski bez dozvole CIA ne ide ni u toalet

Američki istraživač delovanja obaveštajnih službi Daglas Valentajn uveren je da iza ubistva Darje Dugin najverovatnije stoji CIA. Naglašava da je ukrajinska obaveštajna služba potpuno pod kontrolom Amerikanaca, odnosno CIA, kao i da Zelenski ne ide ni u toalet bez dozvole terenskog oficira CIA

Podsetimo, Federalna služba bezbednosti Rusije objavila je da je atentatorka na Darju Duginu – Ukrajinka Natalija Vovk – imala pomagača. precizirala je da je drugi član ukrajinske diverzantsko-terorističke grupe Bogdan Ciganjenko (44) koji je na teritoriju RF stigao iz Estonije. A upravo u tu zemlju je Vovk, zajedno sa 12- godišnjom kćerkom Sofijom, posle zločina pobegla automobilom Mini Cooper.

Ciganjenko je Rusiju napustio dan pre atentata na kćerku Aleksandra Dugina.

FSB je saopštila da je upravo Ciganjenko Vovku dao lažne registarske tablice i dokumenta na ime realne državljanke Kazahstana Julije Zajko.

Takođe: da je on u prisustvu Vovk sastavio improvizovanu eksplozivnu napravu (koja je ubila Darju) u iznajmljenoj garaži na jugozapadu Moskve.

Američki istraživač delovanja obaveštajnih službi Daglas Valentajn uveren je da iza ubistva Darje Dugin najverovatnije stoji CIA.

On naglašava da je ukrajinska obaveštajna služba potpuno pod kontrolom Amerikanaca, odnosno CIA.

To je ilustrovao ovako: „Zelenski ne ide ni u toalet bez dozvole terenskog oficira CIA. Deset milijardi dolara američke pomoći ima cenu. Svaki posao mora biti odobren… CIA je sigurno bila veoma zainteresovana da pripremi ubicu Dugine. To je standardna operativna procedura”.

Valentajn smatra da se – i ako još nema direktnih dokaza – može izvući zaključak iz stila delovanja CIA:

– Po definiciji, tajne operacije se izvode diskretno. CIA ne bi vodila tajnu operaciju takvih razmera da je mislila da ne vredi rizikovati.

Valentajn je dosad objavio knjige “The Hotel Tacloban” (“Hotel Takloban”), “The Phoenix Program” (“Program Feniks”), “The Strength of the Wolf” (“Snaga vuka”), “The Strength of the Pack” (“Snaga čopora”) i “The CIA as Organized Crime: How Illegal Operations Corrupt America and the World” (“CIA kao organizovani kriminal: tajne operacije korumpiraju Ameriku i ceo svet”).

NultaTačka