Sve vesti UFO

Američki kongres će održati javnu raspravu o neobjašnjivim viđenjima NLO-a

Američki kongres će održati javnu raspravu o neobjašnjivim viđenjima NLO-a

Podkomitet Predstavničkog doma trebalo bi da sledeće nedelje održi prvo otvoreno kongresno saslušanje o neidentifikovanim letelicama za više od pola veka, uz svedočenje dvojice najviših obaveštajnih zvaničnika ministarstva odbrane.

Saslušanje dolazi nakon što je prošlog juna objavljen izveštaj koji je zahtevao Kongres o „neidentifikovanim pojavama u vazduhu“. Devet stranica „Preliminarna procena” Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe fokusirala se na 144 incidenta iz 2004. godine i uspela je da objasni samo jedan.

Izveštaj je odbio da izvuče zaključke, rekavši da su dostupni izveštaji „u velikoj meri neubedljivi” i napominjući da ograničeni i nedosledni podaci predstavljaju izazov u proceni fenomena. Ali kaže se da većina prijavljenih fenomena „predstavljaju fizičke objekte“.

Procena je zaključila da predmeti nisu bili tajna američka tehnologija i da „trenutno nemamo podataka koji bi ukazivali da je bilo koji UAP deo stranog programa ili da ukazuje na veliki tehnološki napredak potencijalnog protivnika“.

Saslušanje, zakazano za sledeći utorak, trebalo bi da se fokusira na rad grupe u Pentagonu koja prati pitanja nacionalne bezbednosti i bezbednosti letenja, koja su pokrenuta u izveštaju.

„Pošto je ovo oblast od velikog javnog interesa, svaka neprikladna tajnost može poslužiti kao prepreka rešavanju misterije, ili bi nas sprečila da pronađemo rešenja za potencijalne ranjivosti“, rekao je predstavnik Andre Carson, demokrata Indijane i predsednik Podkomiteta Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma za borbu protiv terorizma, kontraobaveštajne delatnosti i protivproliferaciju, koji održava saslušanje. „Ovo saslušanje se odnosi na ispitivanje koraka koje Pentagon može da preduzme da smanji stigmu oko izveštavanja vojnih i civilnih pilota”.

Među predviđenim svedocima su Ronald S. Moultri, podsekretar odbrane za obaveštajne poslove i bezbednost, i Skot V. Brej, zamenik direktora pomorske obaveštajne službe.

„Savezna vlada i obaveštajna zajednica imaju ključnu ulogu u kontekstualizaciji i analizi izveštaja“, rekao je predstavnik Adam B. Šif, demokrata iz Kalifornije koji je predsedavajući Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma. On je rekao da je svrha saslušanja bila da se rasvetli „jedna od velikih misterija našeg vremena i da se istinom i transparentnošću prekine krug prekomerne tajnovitosti i spekulacija“.

Izveštaj koji je dostavljen Kongresu prošlog juna uradila je obaveštajna zajednica zajedno sa Pentagonovom grupom za neidentifikovane vazdušne fenomene, koju je Pentagon zamenio u novembru novom kancelarijom, Grupom za sinhronizaciju identifikacije i upravljanje vazdušnim objektima. Posao grupe je da „otkriva, identifikuje i beleži objekte od interesa u vazdušnom prostoru posebne upotrebe i da proceni i ublaži sve povezane pretnje bezbednosti leta i nacionalnoj bezbednosti“.

G. Moultrie nadgleda tu novu grupu, koja će biti u fokusu predstojećih saslušanja.

Prošlog decembra, senator Kirsten Gillibrand, demokrata iz Njujorka, i predstavnik Ruben Gallego, demokrata iz Arizone, uspeli su, uz podršku dve stranke, da unesu amandman u godišnji zakon o ovlašćenju nacionalne odbrane koji nalaže da Pentagon radi sa obaveštajnom zajednicom na ovom pitanju i javno izveštava o svojim nalazima. Amandman je proširio obim istraživanja izvan onoga što je grupa u Pentagonu već sprovodila.

Kongres nije održao nijedno otvoreno saslušanje o U.F.O.-ima otkako je Vazduhoplovstvo zatvorilo javnu istragu poznatu kao Projekat Plava knjiga početkom 1970.

Godine 1966, Gerald R. Ford, tadašnji vođa republikanske manjine u Predstavničkom domu iz Mičigena, organizovao je saslušanje kao odgovor na izveštaje o U.F.O.-ima od strane preko 40 ljudi, uključujući 12 policajaca. Vazduhoplovstvo ih je objasnilo kao „gas iz močvare“, za koji je g. Ford rekao da je to „neozbiljno“.

„Verujem da američki narod ima pravo na detaljnije objašnjenje nego što mu je do sada dalo Vazduhoplovstvo“, rekao je Ford u pismu dvema komisijama Predstavničkog doma 28. marta 1966. Zvaničnici vazduhoplovnih snaga svedočili su o viđenjima.

Dve godine kasnije, Kongres je održao drugu raspravu na kojoj su naučnici izvan Vazduhoplovstva predstavili radove o sopstvenim proučavanjima ovog fenomena i pozvali na nastavak proučavanja neidentifikovanih letećih objekata.

Vazduhoplovstvo je 1969. zaključilo da nijedan U.F.O. nije ikada ugrozio nacionalnu bezbednost; da objekti nisu prikazivali tehnologiju izvan onoga što je bilo tadašnje znanje; i da nije bilo dokaza koji bi ukazivali da su objekti vanzemaljski. Vazduhoplovstvo je zaključilo da dalja istraga nije opravdana.

Poslednjih godina, u izveštajima obaveštajnih službi i izjavama zvaničnika navodi se zabrinutost u vezi sa pretnjom po nacionalnu bezbednost od U.F.O.-a kroz naprednu tehnologiju nagoveštenu izveštajima pilota o, na primer, vozilima koja putuju ekstremnim brzinama bez vidljivih sredstava za pogon. Zvaničnici su izrazili sumnju da bi objekti mogli biti povezani sa poznatim protivnicima.

„Nasmejao sam se, ali to je nešto u čemu sam strastven i mislim da mogu da podnesem tenziju“, rekao je gospodin Karson. „To je možda upravo ono što okuplja demokrate i republikance, barem na sat ili dva”.

MARIO ZNA i dr ALEKSANDAR LJUBIĆ- Da li mislite da su novi slučajevi HIV-a i HEPATITISA slučajnost?

Nulta Tačka/TheNewYorkTimes