Sve vesti Svet

Američki kongresmen iz Teksasa oštro protiv 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini: Pitam se, kada smo glasali da idemo u rat?

Američki kongresmen iz Teksasa oštro protiv 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini: Pitam se, kada smo glasali da idemo u rat?

Kongresmen Čip Roj, Republikanac iz Teksasa osudio je lidera većine u Predstavničkom domu Stenija Hojera zbog izjave da su Sjedinjene Američke Države „u ratu“,sa Rusijom. Roy je podjednako kritikova demokrate i republikance zbog produbljivanja američke umešanosti u sukob u Ukrajini kako bi se kako je rekao “osećali zadovoljno”.

U video snimku koji je u sredu objavila Royeva pres služba, republikanac iz Teksasa kritikovao je Hoyera jer je ovaj u petak izjavio da su SAD “u ratu” i da bi kritičari Demokratske stranke trebali da se  “fokusiraju na neprijatelja” umesto na povećanje troškova energije.

“Kada čujem lidera druge stranke kako kaže ‘vreme rata'… pitam se kada smo glasali da idemo u rat?” rekao je Roy.

“Ako ćemo voditi proxy rat, i daćemo 40 milijardi dolara Ukrajini, jer želimo da izgledamo otmeno sa našim plavim i žutim trakama i da se osećamo dobro u sebi, možda bi zapravo trebali voditi debatu o tome“ , nastavio je.

Roy je bio jedan od 57 republikanaca u Predstavničkom domu koji su glasali protiv usvajanja zakona o vojnoj i ekonomskoj pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara ranije ovog meseca. Međutim, zakon je imao snažnu dvostranačku podršku i usvojen je sa 368 glasova za i 57 protiv. Očekuje se da će ga usvojiti Senat kasnije ove sedmice.

Republikanski zastupnici koji se protive zakonu ili tvrde da bi novac bilo bolje potrošiti na rešavanje domaćih pitanja ili da upumpavanje vojne pomoći Ukrajini riskira uvlačenje SAD-a u rat s nuklearno naoružanom Rusijom, ili oboje.

Roy, koji je nacrt zakona opisao kao “smeće”, ponovio je ove argumente u sredu. “Kada je granica ove zemlje širom otvorena…i fentanil pljušti i imamo 30,5 milijardi dolara duga i cene gasa rastu i 1.100 dolara nas košta da napunimo rezervoar dizela, a mi idemo ‘oh, blanko ček za 40 milijardi dolara.”

Osim što je podržala paket od 40 milijardi dolara koji je prošao kroz Kongres, Bajdenova administracija je Ukrajini već od februara dala oružje u vrednosti od skoro 4 milijarde dolara, stavila je embargo na uvoz ruske nafte i gasa i uvela nekoliko rundi ekonomskih sankcija Moskvi.

Denacifikacija stiže u SRBIJU- Soroš i Gejts umešani u Ukrajinu

Dok SAD naoružavaju Ukrajinu i dele obaveštajne podatke sa kijevskim snagama, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je Vašington da vodi „proxy rat“ protiv Rusije, dok je sekretar Saveta sigurnosti Rusije Nikolaj Patrušev u utorak rekao da je Zapad iskoristio Ukrajinu kao izgovor za borbu „ neobjavljeni rat“ protiv „same državnosti“ Rusije.

NultaTačka