Sve vesti Svet

Američki mediji priznali: Samo 30% oružja koje Zapad šalje Ukrajini stigne do ukrajinskih trupa

Američki mediji priznali: Samo 30% oružja koje Zapad šalje Ukrajini stigne do ukrajinskih trupa

Čini se da SAD ponavljaju greške Avganistana, Iraka i Sirije

S obzirom da su SAD i njeni saveznici obećali neviđene nivoe vojne podrške Ukrajini, nedavni izveštaj CBS News-a sugeriše da samo oko 30% oružja koje šalje Zapad zaista stigne na prve linije fronta. Izveštaj doprinosi stalnim glasinama o rasipanju, korupciji i profiterstvu na crnom tržištu.

SAD su odobrile više od 54 milijarde dolara ekonomske i vojne pomoći Ukrajini od februara, dok je Velika Britanija izdvojila skoro 3 milijarde dolara samo za vojnu pomoć, a EU je potrošila još 2,5 milijardi dolara na oružje za Kijev. Čitav spektar opreme, od pušaka i granata do protivtenkovskih projektila i višestrukih raketnih sistema, napustio je oružarnice Zapada za Ukrajinu, a većina je u zemlju ušla preko Poljske.

Međutim, ovo retko ide glatko, otkrio je CBS News ove nedelje.

„Sve ove stvari idu preko granice, a onda se nešto dešava, otprilike 30 odsto toga stigne na svoje konačno odredište“ , rekao je američkoj mreži Jonas Ohman, osnivač organizacije sa sedištem u Litvaniji koja snabdeva ukrajinsku vojsku. Ohman je rekao da dostavljanje oružja trupama uključuje kretanje kroz složenu mrežu „gospodara moći, oligarha [i] političkih igrača“.

„Zaista nema informacija o tome kuda uopšte idu“ , rekla je Donatela Rovera, viši savetnik za krizne situacije u Amnesti internešenel, za CBS. „Ono što je zaista zabrinjavajuće je da neke zemlje koje šalju oružje izgleda ne misle da je njihova odgovornost da uspostave veoma snažan mehanizam nadzora.

Ukrajina insistira da prati svako oružje koje prelazi njene granice, a Jurij Sak, savetnik ministra odbrane Alekseja Reznikova, rekao je prošlog meseca za Fajnenšel tajms da bi izveštaji o suprotnom „mogli biti deo ruskog informacionog rata koji obeshrabruje međunarodne partnere od obezbeđujući Ukrajinu oružje“.

Međutim, neki zvaničnici na Zapadu oglasili su zvona za uzbunu. Izvor iz američke obaveštajne službe rekao je za CNN u aprilu da Vašington nema “skoro nultu” ideju šta se dešava sa ovim oružjem, opisujući pošiljke kao da padaju “u veliku crnu rupu” kada uđu u Ukrajinu. Kanadski izvori rekli su prošlog meseca da „nemaju pojma“ gde zapravo završavaju njihove isporuke oružja.

Evropol je tvrdio da je deo ovog oružja završio u rukama organizovanih kriminalnih grupa u EU, dok je ruska vlada upozorila da se ono pojavljuje na Bliskom istoku. Istraga koju je sproveli ruski mediji u junu otkrii su onlajn tržišta na kojima se sofisticirani zapadni hardver – kao što su protivtenkovski sistemi Javelin i NLAV ili eksplozivni dronovi Phoenik Ghost i Svitchblade – očigledno prodavao za keš.

Ukrajina je konstantno rangirana kao jedna od najkorumpiranijih zemalja na svetu, sa 122/180 na „Indeksu percepcije korupcije“ Transparensi internešenela za 2021. godinu, gde 180 predstavlja najkorumpiranije, a 0 najmanje.

Slični scenariji su se i ranije dešavali u svetskim ratnim zonama, sa razornim posledicama. „Videli smo da je dosta oružja stiglo 2003. godine sa invazijom na Irak pod vođstvom SAD“, rekao je sagovornik za CBS, „a onda se desila 2014. kada je ISIS preuzeo velike delove zemlje i preuzeo velike zalihe oružja koje je bilo namenjeno iračke snage.”

Slično tome, američke snage koje su izvršile invaziju na Avganistan 2001. godine suočile su se sa borcima koji su bili naoružani od strane SAD 1980-ih. Kada su se SAD konačno povukle iz Avganistana 2021. godine, talibani su bili ostavljeni da traže milijarde dolara vrednu vojnu opremu koja je ostala iza. Ova oprema je bila namenjena avganistanskoj vojsci, iako izveštaji od pre više od jedne decenije sugerišu da su oružje, vozila i pomoć redovno nestajali u Avganistanu pre nego što su uopšte stigli do krajnjih korisnika.

U Siriji je američko oružje namenjeno takozvanim ‘umerenim pobunjenicima’ završilo u rukama džihadista ISIS – a i Al-Nusra , dok je oružje prodato Saudijskoj Arabiji na kraju bilo zaplenjeno od strane Huta u Jemenu.

Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, rekao je u nedelju da nema „dokaza“ da je oružje koje ulazi u njegovu zemlju nestalo. „Rusija nastoji da diskredituje Ukrajinu u očima zapadnih društava tvrdnjama o ‘crnom tržištu oružja'“ , dodao je on, u očiglednom pokušaju da optuži CBS i druge da izvršavaju naloge Moskve.

NultaTačka