Sve vesti Svet

Američki ministar odbrane: Tramp predlagao da se bombarduju laboratorije u Meksiku

Američki ministar odbrane: Tramp predlagao da se bombarduju laboratorije u Meksiku

Bivši američki predsednik Donald Tramp predlagao je da SAD ispale rakete na laboratorije za proizvodnju droge u Meksiku i rasporede 250.000 vojnika na granici sa tom državom, tvrdi bivši šef Pentagona Mark Esper.

Tramp se raspitivao o mogućnosti ispaljivanja raketa na laboratorije u Meksiku zbog zabrinutosti u vezi sa trgovinom drogom u SAD, navodi Esper u svojoj knjizi memoara „Sveti zavet: Memoari sekretara za odbranu tokom izvanrednih vremena“ koja treba da bude objavljena 10. maja.

Mogli bismo da ispalimo „Patriote“

„Oni nemaju kontrolu nad svojom teritorijom“, rekao je Tramp, misleći na Meksikance, tvrdi Esper u knjizi, a prenosi „Njujork tajms“.

„Mogli bismo da ispalimo nekoliko raketa „Patriot“ i da u tišini „skinemo“ laboratorije. Niko ne mora da zna da smo to mi uradili“, rekao je Tramp, navodi Esper u knjizi. Prema njegovim tvrdnjama, SAD bi odbile da priznaju da su učestvovale u takvom napadu.

Esper tvrdi kako bi mislio da su takve tvrdnje Donalda Trampa šala, da ga nije u tom trenutku gledao u lice.

„Tramp je izgledao ohrabrenijim i nestalnijim nakon što je oslobođen u prvom postupku za impičment. Pokušavao je „zategne uzde“ u izvršnoj vlasti zahtevima za ličnu lojalnost“, piše bivši šef Pentagona.

Nekadašnji državni sekretar SAD za odbranu, koji je na toj funkciji bio od jula 2019. do novembra 2020, za vreme Trampovog mandata, u intervjuu koji je povodom izlaska knjige dao za Si-Bi-Es njuz, tvrdi da je administracija bivšeg američkog predsednika nameravala da rasporedi 250.000 vojnika na granici sa Meksikom kako bi odvratila migrante od ulaska u SAD.

„Bili smo na sastanku sa Trampovim savetnikom Stivenom Milerom čekajući predsednika. Stajali smo oko Rezolut stola i Miler je počeo da govori o karavanima migranata i kako su nam potrebne trupe na granici, te da ih mora biti oko četvrt miliona“, rekao je Esper za Si-Bi-Es njuz.

Četvrt miliona vojnika na granici sa Meksikom

Esper kaže da je odgovorio Mileru da problem migranata može da rešava Departman unutrašnje bezbednosti, ali on mu je ponovio da je potrebno četvrt miliona vojnika na granici.

Nekadašnji šef Pentagona tvrdi da su zvaničnici američkog ministarstva odbrane radili na planu raspoređivanja vojnika bez njegovog zvanja, ali da su odmah prekinuli sa tim kada ih je otkrio načelnik generalštaba Mark Mili.
Esper je dodao da SAD nisu imale 250.000 vojnika da pošalju na granicu.

„I šta tamo da rade“, zapitao se nekadašnji šef Pentagona.

Zar ne možete da upucate demonstrante

Bivši šef Pentagona u knjizi tvrdi i da je Tramp razgovarao o mogućnosti da se otvori vatra na demonstrante koji su se okupili ispred Bele kuće posle ubistva Džordža Flojda 2020. godine, predlažući da se u Vašington rasporedi 10.000 aktivnih vojnika.

„Zar ne možete samo da ih upucate? Samo ih upucajte u noge ili nešto slično“, zapitao je Tramp, prema tvrdnjama Espera.

Nekadašnji američki ministar odbrane optužio je ranije Pentagon da je zabranio veliki deo njegovih memoara i tužbom je zatražio da delovi, na čije objavljivanje Pentagon nije dao saglasnost, budu ipak objavljeni „jer su ključni za taj rukopis“.

MARIO ZNA i MILAN MARJANOVIĆ- Budite spremni na SVE- Srbija nema zaštitu od HAKERSKIH napada

Nulta Talka/Sputnik