Sve vesti Svet

AMERIČKI NAUČNIK TVRDI DA JE ČUO O IZBIJANJU COVID-a DVE NEDELJE PRE NEGO ŠTO JE PEKING PRIJAVIO PRVE SLUČAJEVE

Vašington i Peking i dalje su u sukobu sa visokim ulozima kako bi ubedili svet da je onaj drugi odgovoran za globalnu pandemiju koronavirusa, katastrofu koja je prouzrokovala više od 4,5 miliona smrti, razorila ekonomije širom planete i dovela do ozbiljnih ograničenja ličnih sloboda u nekim zemljama.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Ian Lipkin, epidemiolog Univerziteta Columbia i specijalista za zarazne bolesti, koji je poznat po svom radu na suzbijanju izbijanja koronavirusa SARS-a 2000-ih, i koji je tokom te krize pomagao i kineskoj i američkoj strani, tvrdi da je upoznat sa postojanjem SARS-CoV-2 u kineskom Vuhanu, više od dve nedelje pre nego što je Peking to saopštio globalnim zdravstvenim vlastima.

U razgovoru sa rediteljem Spajkom Lijem za novu dokumentarnu seriju HBO-a, Lipkin je navodno rekao da je saznao za izbijanje novootkrivenog virusa 15. decembra, 16 dana pre nego što su kineske zdravstvene vlasti obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju 31. decembra.

U drugom intervjuu, akademik je rekao da mu je o novom virusu rekao Lu Jiahai, kineski prijatelj i istraživački partner sa Univerziteta Sun Yat-sen u Guangzhou-u, južna Kina.

Kineske medicinske vlasti tek su krajem decembra 2019. shvatile da se bave fundamentalno novim virusom, na osnovu pojavljivanja pacijenata sa teškim simptomima sličnim upali pluća koji potiču uglavnom iz grada Vuhana počevši od 8. decembra ili približno tog datuma. Do kraja meseca, vlasti su slučajeve povezivale sa veleprodajnom tržnicom vlažnih morskih plodova, što je dovelo do sumnje da je virus možda sa životinja prešao na ljude. Više od godinu i po dana kasnije, još uvek nije otkrivena konačna veza koja dokazuje širenje sa životinja na ljude.

DECA NISU SUPER PRENOSIOCI COVID-19! VREME JE DA SE DECA VRATE NA NORMALNI NAČIN ŠKOLOVANJA

Lipkin (68) je dobio priznanja i u Sjedinjenim Državama i u Kini za svoj rad savetujući dve nacije u vezi sa njihovim odgovorom na izbijanje SARS-a početkom i sredinom 2000-tih, tokom kojih je pomagao naporima kineske vlade da „proceni stanje epidemije, identifikuje praznine u nauci i razvije strategiju za suzbijanje virusa i smanjenje morbiditeta i mortaliteta”. U Sjedinjenim Državama pridružio se radnoj grupi Ministarstva odbrane kako bi pomogao u sličnim zadacima.

U prvim danima izbijanja 2019. godine, Lipkin je prvobitno predvideo da će novi virus izazvati manje smrti od SARS-a. On je krajem januara 2020. otputovao u Guangzhou, gde se sastao sa visokim kineskim medicinskim savetnicima kineske vlade, pre nego što se vratio kući. Kasnije se zarazio virusom COVID-19 i lečio se hidroksihlorokinom, lekom protiv malarije, kojeg je bivši predsednik Donald Tramp smatrao čudotvornim lekom, ali su ga američki mediji i neki naučnici ismejali kao neefikasan ili čak nesiguran i potencijalno štetan lek.

Lipkin, koji je takođe poznat po svojoj kontroverznoj podršci istraživanju povećanja funkcije, za koje se neki američki političari i akademici plaše da je možda krivac za izbijanje krize u Vuhanu, dugo je branio Kinu i njene napore i pokušaje da suzbije pandemiju, i dosledno negirao „bilo koju vrstu laboratorijski zasnovanog scenarija“ kao uzrok izbijanja pandemije, iako su se njegovi pogledi s vremenom ublažili.

Lipkinov departman u Columbia Mailman School of Public Health primio je više od milion dolara bespovratnih sredstava od Alijanse za ekološko zdravlje između 2018. i 2020. Ta ista nevladina institucija sa sedištem u SAD takođe je finansirala potencijalno opasna istraživanja koronavirusa slepih miševa na Institutu za virusologiju u Vuhanu. Neki američki zvaničnici tvrdili su da je SARS-CoV-2 možda genetski modifikovan virus i da je ovaj virus iscurio iz laboratorije u Vuhanu pre nego što je izazvao globalnu pandemiju. Kineski zvaničnici kategorički su porekli ove tvrdnje, a prošle nedelje su američke obaveštajne agencije objavile kratak rezime dugo očekivane istrage o poreklu COVID-19, rekavši da se virus „verovatno pojavio i inficirao ljude kroz početnu malu izloženost koja se dogodila najkasnije u novembru 2019. godine“, pri čemu su se prvi poznati slučajevi pojavili u Vuhanu u decembru iste godine.

Obaveštajna zajednica zaključila je da virus „nije razvijen kao biološko oružje“ i rekla da „većina“ njenih agencija „sa malim pouzdanjem procenjuje da SARS-CoV-2 verovatno nije genetski modifikovan“, iako dve agencije veruju da „ne postoji dovoljan dokaz za bilo kakvu procenu”.

Neuverljivi izveštaj dolazi usled sve intenzivnijih tvrdnji američkih i kineskih zvaničnika, koji prebacuju lopticu u tuđe dvorište, i koji zahtevaju da se globalnim zdravstvenim službenicima dozvoli da uđu u laboratorije(i jednih i drugih) radi traženja porekla COVID-19.

Krajem prošlog meseca, stalni predstavnici Kine u kancelariji Ujedinjenih nacija u Ženevi uputili su SZO zvaničan zahtev da globalne zdravstvene vlasti otvore istragu u Fort Detrick-u, laboratoriji američke vojske sa sedištem u Merilendu, nekada poznatoj kao srce američkog programa za kreiranje biološkog oružja zbog njene moguće uloge u nastanku koronavirusa. Diplomata je u svoje pismo uključio i peticiju sa mreže koju je potpisalo više od 25 miliona kineskih državljana tražeći istragu o biolaboratoriji, koja je privremeno zatvorena sredinom 2019. iz razloga koji ostaju misterija. Kineski zvaničnici i mediji sugerisali su da je pandemija koronavirusa možda nastala u Fort Detrick-u, i žalili su se na opšti nedostatak informacija i nadzor nad biološkim istraživačkim ustanovama u SAD-u i stotinama američkih bioloških institucija u inostranstvu.

Kina je početkom avgusta odbacila novi zahtev SZO da nastavi ispitivanje mogućeg porekla COVID-19 u laboratoriji u Vuhanu, sugerišući da neće podržati „ispolitizovane“ teorije o korenima virusa.

U svojim istragama američki senator Rand Paul sugerisao je da ni Kina ni Sjedinjene Države nisu isključivo odgovorne za izbijanje koronavirusa, ali da su obe zemlje možda krive. Paul je optužio američku vladu da finansira potencijalno opasno istraživanje povećanja funkcije u Vuhanu, a Kinu da pokušava da prikrije curenje jednog od ovih virusa, sumnjajući da je u pitanju COVID-19. U julu, Paul je kritikovao američkog cara koronavirusa Entonija Faučija tokom njegovog poslednjeg svedočenja u Senatu i optužio ga da podržava istraživanje sticanja funkcije i da laže Kongres o tome. Fauči je negirao optužbe i rekao Paul-u da „ne zna o čemu govori“.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/Sputniknews