Sve vesti Svet

AMERIČKI PRIVATNI VOJNICI POVEZANI SA NEONACISTIMA SNIMLJENI KAKO OBILAZE UKRAJINSKI FRONT (VIDEO)

AMERIČKI PRIVATNI VOJNICI POVEZANI SA NEONACISTIMA SNIMLJENI KAKO OBILAZE UKRAJINSKI FRONT (VIDEO)

Takozvani “Vojnici sreće” ili u realnom prevodu plaćenici podelili su slike i snimke na kojima su u punoj borbenoj opremi na položajima ukrajinske vojske

Najmanje desetak američkih privatnih vojnika iskrcalo se u Ukrajinu usred brzo eskalirajućih tenzija na istoku zemlje.

Grupa, poznata kao Forward Observations, objavila je niz fotografija i video zapisa na svom zvaničnom Instagramu, sa geografskim oznakama koje pokazuju da se vojnici nalaze u ratom razorenom regionu Donbasa.

PANIKA! AMERIKANCI EVAKUIŠU SVOJE DIPLOMATE IZ UKRAJINE, PRVI BEŽE U PONEDELJAK

Amerikanci su viđeni u borbenoj opremi, očigledno pregledavajući borbene položaje i rovove ukrajinske vojske. Neki od muškaraca na fotografijama takođe drže jurišno oružje, iako nije jasno da li se radi o američkim ili ukrajinskim vojnicima. Svi oni koji se nalaze na fotografijama imaju zamagljena lica.

RT

RT

Kratki snimak iz vozila pokazuje kako grupa prolazi kroz nekoliko kontrolnih punktova ukrajinske vojske, a automobil se zaustavlja pored onoga što izgleda kao ratni spomenika podignut poginulim ukrajinskim vojnicima. Završava se slajd šouom u kojem su Amerikanci u rovovima, nakon čega sledi poruka koja glasi : „Počinjem da mislim da nisi u Parizu?“ i fotografija koja prikazuje koordinate za Donbas. Video kulminira mapom Ukrajine, koja očigledno prikazuje mogući scenario navodne ruske invazije, pod nazivom „Ruska zauzimanje Ukrajine do reke Dnjepar“.

 

Ruski analitičari spekulišu da su američki veterani navodno došli u region da obučavaju ukrajinsku vojsku.

Fotografije i video zapise objavila je Forward Observations Group, koja sebe opisuje kao brend vojnog stila života. Međutim, brojni izveštaji ukazuju na to da njeni članovi takođe pružaju i taktičku obuku.

Osnivač grupe, Derrick Bales, boravio je u poseti Ukrajini u maju prošle godine, kako je tada objavio VICE World News.

Navodi se da je objavio niz fotografija na kojima je okružen naoružanim ljudima obučenim u vojnu opremu u zoni sukoba.

Jedna od fotografija koju je Bejls objavio bila je pod naslovom “do nekog sr*a u Ukrajini”, a na drugoj slici američki državljanin maše jurišnom puškom.

Njegovo putovanje na liniju fronta izazvalo je negodovanje među njegovim pratiocima, međutim, s obzirom na neke od fotografija označenih Vadimom Lapajevom, alias ‘Balak’, kojeg je Bellingcat još 2018. opisao kao radikalnog neonacistu koji je služio u ultranacionalističkom bataljonu Azov .

U razgovoru za VICE u to vreme, afroamerički osnivač Forward Observations Group rekao je da se izvinio svima koje bi njegove objave mogle uvrediti. Međutim, tvrdio je da nikada nije učestvovao u borbama dok je bio u zemlji, te da je prikupljanje materijala za svoj članak o ratu bio jedina svrha njegovog putovanja u Ukrajinu.

Sukob između vladinih snaga i separatista u regionu Donbasa izbio je 2014. nakon nasilnih uličnih protesta kojima je svrgnuta ukrajinska vlada. Delovi regiona Donjeck i Lugansk koji govore ruski odbili su da priznaju novu vladu, a Kijev je poslao trupe da uguše pobunu. Do marta 2015. sukob je stao, a u godinama koje su usledile izbijale su sporadične borbe.

Prema procenama UN objavljenim u junu 2021. godine, više od 13.000 ljudi izgubilo je živote od početka sukoba.

NultaTačka