Sve vesti Svet

Američki Senat odobrio 40 milijardi dolara “pomoći” Ukrajini nakon glasanja

Američki Senat odobrio 40 milijardi dolara "pomoći" Ukrajini nakon glasanja

Senat je u četvrtak izglasao isporuku više od 40 milijardi dolara nove vojne i humanitarne pomoći Ukrajini, poslavši tu meru predsedniku Bajdenu nakon jednonedeljnog odlaganja izazvanog prigovorom jednog senatora.

Glasanje je bilo 86 prema 11, a svo protivljenje paketu dolazilo je od republikanaca.

Novi paket dolazi u trenutku kada dosadašnja američka pomoć Ukrajini preti da presuši za nekoliko dana usred rata koji je ušao u novu iscrpljujuću fazu tri meseca nakon početka operacije Rusije. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i njegovi zapadni saveznici spremaju se za dugotrajnu bitku na istoku i jugu zemlje koja traje mesecima ili godinama kako bi odbili ruske snage.

Predlog zakona predviđa kombinovanu vojnu pomoć od 20,1 milijardu dolara za koju se očekuje da će obezbediti transfer naprednih sistema naoružanja, kao što su protivvazdušne rakete Patriot i artiljerija dugog dometa. U zakon je uključeno i više od 8 milijardi dolara opšte ekonomske podrške Ukrajini, skoro 5 milijardi dolara globalne pomoći u hrani za rešavanje potencijalne nestašice hrane izazvane kolapsom ukrajinske poljoprivrede i više od milijardu dolara kombinovane podrške izbeglicama.

MARIO ZNA i KARAĐORĐE SUBOTIĆ- Denacifikacija stiže u SRBIJU- Soroš i Gejts umešani u Ukrajinu

Nulta Tačka/WashingtonPost