Sve vesti Svet

Američki Senat odobrio naoružavanje Ukrajine, oglasila se Zaharova

Američki Senat odobrio naoružavanje Ukrajine, oglasila se Zaharova

Američki Senat odobrio je nacrt Zakona o zajmu i najmu čiji je cilj da se uprosti pružanje vojne pomoći Ukrajini, objavljeno je na sajtu Senata.

Prema pisanju lista „Politiko“, senatori su jednoglasno podržali dokument.
„Nacrtom zakona se privremeno ukidaju određena ograničenja koja se odnose na ovlašćenja predsednika da iznajmljuje ili isporučuje vojnu opremu ako je predviđena za vladu Ukrajine i ukoliko je neophodna za zaštitu civilnog stanovništva“, navodi se u opisu nacrta.

Dokument će omogućiti da se ubrza isporuka oružja Ukrajini, navodi RT.
U nacrtu zakona se, između ostalog, predlaže da se svaki „ruski sajber napad“ na važne objekte kritične infrastrukture Ukrajine smatra „oružanim napadom“.

Oglasila se Zaharova

Komentarišući ovaj potez američkog Senata, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, SAD i zemlje NATO-a odavno su se spremale da napumpaju Kijev oružjem.

„Ovde nema nikakve sumnje da je sve to pripremano politički, informaciono, da se sve to odvijalo uz saučesništvo i direktnu kontrolu NATO struktura“, istakla je Zaharova u emisiji „Solovjov lajv“.

Po njenim rečima, umesto da doprinesu normalizaciji sukoba, zapadne zemlje samo prebacuju oružje Ukrajini.

„Toliko su prebacili da je Berlin saopštio da su im presušila skladišta odakle bi moglo da se uzme oružje za Ukrajinu“, dodala je ona.

Nacrt zakona o zajmu i najmu je predstavljen Senatu u januaru. Nakon što je odobren u Senatu, nacrt zakona se prosleđuje Predstavničkom domu, a ukoliko tamo bude usvojen, preostaje samo potpis predsednika SAD nakon čega postaje i zvaničan zakon.

Praksa Zakona o zajmu i najmu postala je široko rasprostranjena tokom Drugog svetskog rata, kada su SAD snabdevale saveznike oružjem i strateškim materijalima, uključujući i Sovjetski Savez.

Nakon završetka rata, Vašington je predložio da se vrati neiskorišćena tehnika ili da se pomoću američkih kredita plati to što su saveznici zadržali.

MARIO ZNA i DRAGAN VUJIČIĆ- Imaju TRI virusa spremna za JESEN- Bajdena će zameniti Mišel Obama

Nulta Tačka/Sputnik