Sve vesti Svet

Amerika do četvrtka ostaje bez 40.000 pripadnika Nacionalne garde zbog obavezne vakcinacije

Amerika do četvrtka ostaje bez 40.000 pripadnika Nacionalne garde zbog obavezne vakcinacije

Do 40.000 vojnika Nacionalne garde Vojske – oko 13% snaga – moglo bi biti otpušteno zbog toga što nisu dobili propisanu vakcinu protiv COVID-19 (koja ima ograničenu efikasnost protiv Omikrona, ne zaustavlja prenos, povezana je sa povećanim srčanim problemima i ima obavezan nalog za zdravu populaciju koja retko umire od bolesti).

Vojnici Garde imaju rok do četvrtka da dobiju vakcinu, navodi Asošiejted pres, koji napominje da između 20 i 30 odsto vojnika Garde u šest država je ostalo nevakcinisano.

„Pružićemo svakom vojniku priliku da se vakciniše i nastavi svoju vojnu karijeru. Svakom vojniku koji čeka izuzeće, nastavićemo podršku kroz taj proces“, rekao je general-potpukovnik Džon Džensen, direktor Vojske Nacionalne garde, za AP. „Ne odustajemo ni od koga dok se to nereguliše i završi papirologija. Još ima vremena“.

Prošle godine, ministar odbrane Lojd Ostin naredio je svim pripadnicima službe da dobiju vakcinu, pri čemu su različiti ogranci održavali različite rokove za primanje vakcine. Nacionalnoj gardi vojske dato je maksimalno vreme, uglavnom zato što je njenih otprilike 330.000 vojnika raštrkano širom zemlje, uključujući i udaljene lokacije.

Procenat vakcinisanih Vojske garde je najniži među vojskom SAD – sa svim aktivnim vojnim snagama, mornaricom, vazduhoplovstvom i marincima na 97% ili više i Vazdušnom gardom na oko 94%. Vojska je u petak izvestila da je 90 odsto rezervnih snaga delimično ili potpuno vakcinisano.

Pentagon je saopštio da nakon 30. juna savezna vlada neće plaćati pripadnike Garde kada budu aktivirani na saveznom nivou, što uključuje njihove mesečne vikende vežbi i dvonedeljni godišnji period obuke. Trupe garde mobilisane na osnovu saveznog statusa i dodeljene južnoj granici ili u misijama COVID-19 u različitim državama takođe bi morale da budu vakcinisane ili im ne bi bilo dozvoljeno da učestvuju ili da budu plaćene. -AP

Stvari komplikuje pravilo da vojnici Garde koji su raspoređeni na državnu aktivnu dužnost možda ne zahtevaju vakcinaciju, u zavisnosti od naloga na državnom nivou.

Prema izveštaju, najmanje sedam guvernera zatražilo je od Ostina da preispita ili odustane od vakcinalne obaveze za pripadnike Nacionalne garde – a neki su podneli tužbe ili se pridružili tužbi u tom cilju.

Ostin im je, očigledno prateći svoju posebnu nauku, rekao da Covid-19 „izvodi naše pripadnike iz borbe, privremeno ili trajno, i ugrožava našu sposobnost da ispunimo zahteve misije“, dodajući da će trupe ili morati da se vakcinišu ili izgube status pripadnika garde.

„Kada pogledate, 40.000 vojnika koji su potencijalno u toj nevakcinisanoj kategoriji, apsolutno postoje implikacije spremnosti na to i zabrinutost u vezi sa tim“, rekao je Dženson, dodajući „To je značajan deo“.

AP prenosi da je oko 85 odsto vojnika Vojske garde potpuno vakcinisano, dok je 87 odsto barem delimično vakcinisano.

Nulta Tačka/ZeroHedge