Sve vesti Tehnologija

AMERIKA finansira sofisticirane softvere za Ruse koji žele da sklone Putina

AMERIKA finansira sofisticirane softvere za Ruse koji žele da sklone Putina

Amerikanci su rešili da prošire digitalni rat tj. da ojačaju svoje udare protiv Moskve u smislu daljeg informativnog rata koji je konstantan i pored hakerskih napada čini možda i glavnu okosnicu rata Zapada protiv Rusije.

Kako prenosi Zero Hedge SAD finansiraju tehnologiju koja će omogućiti ruskim građanima da prođu pored cenzora ruske vlade u nastojanju da se zaobiđe takozvani informativni napad u vezi sa ratom u Ukrajini.

Fond za otvorenu tehnologiju koji podržava SAD isplaćuje gotovinu brojnim američkim kompanijama koje pružaju virtuelne privatne mreže (VPN) . Oni sada nastoje da Rusima omoguće besplatan pristup, što pomaže i u pristupu blokiranim veb lokacijama i sprečavanju vlasti Kremlja da prate IP adrese, čime se bolje štiti onlajn identitet.

„Naš alat prvenstveno koriste ljudi koji pokušavaju da pristupe “nezavisnim” medijima , tako da je finansiranje od strane OTF-a bilo apsolutno kritično“, rekao je portparol jedne od uključenih kompanija, identifikovan kao Lantern.

Lukašenko: Svet će biti podeljen, sledeći okršaj biće vrlo brzo

Advokat grupe za prava pristupa informacijama pod nazivom Access Nov rekao je za program: „Za Ruse je veoma važno da budu povezani sa celom svetskom mrežom, kako bi nastavili otpor.

Jedna firma koju AFP citira i koja prima sredstva američke vlade izvestila je da u proseku 1,5 miliona Rusa dnevno koristi njene alate.

Tehnološke firme Psiphon i nthLink takođe pružaju sofisticirane aplikacije protiv navodne cenzure ljudima u Rusiji, a OTF procenjuje da je oko četiri miliona korisnika u Rusiji dobilo VPN-ove od tih firmi.

Psiphon je zabeležio ogroman porast ruskih korisnika , sa oko 48.000 dnevno pre početka ruske vojne operacije 24. februara na više od milion dnevno do sredine marta, rekao je viši savetnik kompanije Dirk Rodenburg.

Ovaj američki program za finansiranje kompanija koje pružaju VPN-ove za pomoć korisnicima koji žive pod „autoritarnim režimima“ traje godinama, ali je uveliko pojačan nakon što je počela vojna operacija u Ukrajini.

Portparol Lanterna je rekao da je proći pored ruskih cenzora prilično lako sa pravim alatima, s obzirom na to da „nisu bili spremni da blokiraju bilo šta“ – pozivajući se na vlasti Kremlja. „Vremenom je Rusija naučila kako da blokira jednostavne stvari, ali Lantern i Psiphon i dalje rade.

U međuvremenu, ruski zvaničnici su se čak i pre početka rata 24. februara otkrili tajne napore SAD da se infiltriraju u rusko društvo. Oni su optužili Vašington da pokušava da pokrene „obojenu revoluciju“ koja ima za cilj rušenje ili barem slabljenje vladavine Vladimira Putina.

NultaTačka/ZeroHedge