Sve vesti Svet

Amerika počinje sa izdavanjem polno neutralnih pasoša

Amerika počinje sa izdavanjem polno neutralnih pasoša

Američki Stejt department saopštio je u četvrtak da će ponuditi treću „X“ opciju roda u pasošima od 11. aprila. Promena pasoša je jedna od niza politika usmerenih na transrodne osobe koje je uvela Bajdenova administracija.

Oni koji koriste pasoš „X“ neće morati da prilože nikakvu medicinsku dokumentaciju koja bi dokazala da nisu ni muškarci ni žene, objašnjava se u saopštenju državnog sekretara Entonija Blinkena. U saopštenju se dodaje da ‘X’ označava one sa “neodređenim ili drugim rodnim identitetom”, definicija za koju je Blinken rekao da “poštuje privatnost pojedinaca dok unapređuje inkluziju”.

Prvi rodno neutralni pasoš SAD je zapravo izdat prošlog oktobra, tri meseca nakon što je Stejt department dao transamerikancima mogućnost da promene pol u pasošima bez dostavljanja medicinskih dokumenata koji dokazuju njihovu tranziciju. U to vreme, Bajdenova administracija je obećala da će „nebinarnim“ ljudima dati opciju trećeg pola početkom 2022, što je odluka koju su konzervativci ismevali na internetu.

Sada, sa pasošima koji dolaze u naredne dve nedelje, reakcija na internetu bila je uglavnom slična. LGBT grupe i levičarski aktivisti proslavili su ovaj potez, dok su konzervativci ismevali Bajdenovu administraciju. „Ovo je nekako prioritet našeg State Department-a u ovom trenutku? Nije ni čudo što nas naši neprijatelji ne shvataju ozbiljno“, tvitovala je kandidatkinja republikanaca u Kongresu Siseli Dejvis, dok se drugi komentator požalio kako „kineski učenici trećeg razreda uče proračun sa više varijabli“, dok „naše učenike trećeg razreda uče da „muškarci mogu imati bebe“.

Argentina, Kanada i Novi Zeland izdaju slične rodno neutralne pasoše, dok više desetina drugih zemalja izdaje pasoše trećeg pola transrodnim ili nebinarnim osobama u nekim okolnostima.

Saopštenje Stejt departmenta stiglo je na „Dan vidljivosti transrodnih osoba“, događaj koji su kreirali transrodni aktivisti 2009. godine, a koji sada istaknuto slave demokrate u SAD. Uz najavu pasoša Stejt departmenta, Ministarstvo za unutrašnju bezbednost je u četvrtak saopštilo da će uvesti „efikasnije, manje invazivne procedure skrininga“ za trans putnike i „promovisati upotrebu i prihvatanje rodne oznake „X““ od strane avio-kompanija.

Bajdenova administracija se takođe pohvalila nizom mera usmerenih na „transrodnu decu“, uključujući obećanja da će podržati svaku „akciju koja afirmiše rod“ – termin koji obično uključuje tretmane u rasponu od terapije do blokatora puberteta i hirurgije – za decu.

TAJNI NAPAD SZO-a! Ovo je novi plan iz senke- Imamo još samo GODINU DANA

Nulta Tačka/InfoWars