Sve vesti Svet

AMERIKA: SUD BLOKIRAO BOLNICU DA OTPUŠTA NEVAKCINISANE RADNIKE

Pisao Elena Vuk

U pokušaju da zaštiti prve zdravstvene heroje u Oklahomi od verske diskriminacije, država Oklahoma je u petak podnela tužbu kako bi blokirala Ascension Healthcare, jednu od najvećih zdravstvenih mreža u ovoj zemlji, da sprovede svoj plan otpuštanja zaposlenih kojima je uskraćeno versko izuzeće od nacionalne obaveze da svi zaposleni moraju biti vakcinisani protiv covid-a koju je donela bajdenova administracija.

U sudskim podnescima, Kancelarija državnog tužioca Oklahome za sprovođenje građanskih prava kaže da je započeo istragu o Ascension Healthcare-u nakon što je primio nekoliko pritužbi o građanskim pravima. Razmatrajući pritužbe, državni tužilac je rekao da je utvrdio da bolnički sistem po kratkom postupku odbija zahteve za versko izuzeće koje se odnose na vakcine protiv COVID-19.

Pre nego što je podneo tužbu, državni tužilac Oklahome John O’Connor kaže da je lično pokušao razgovarati sa predstavnicima bolnice kako bi ih uverio da ne suspenduju ili otpuštaju ljude zbog svojih iskreno verskih uverenja.

Ascension je odbio da udovolji takvim zahtevima, rekao je O'Connor.

“Nećemo tolerisati bilo kakav oblik verske diskriminacije prema građanima Oklahome koji traže razumno izuzeće od vakcine protiv covid-a na osnovu svojih iskrenih verskih uverenja”, rekao je O’Connor u saopštenju za javnost.

U petak kasno popodne, okružni sudija Tulsa-e, William D. LaFortune odobrio je zahtev države da privremeno blokira Ascension Healthcare da otpušta nevakcinisane radnike.

O’Connor je najavio pobedu: “Ovo je pobeda za versku slobodu i naša Kancelarija nastavlja da se bori protiv nezakonite verske diskriminacije.”

Zahtev države Oklahoma za privremenu zabranu, PDF.

Nulta Tačka/TheElectionWizard