Sve vesti Svet

AMERIKA upozorava na globalne posledice po ekonomiju ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu

AMERIKA upozorava na globalne posledice po ekonomiju ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu

Ako Rusija započne invaziju na Ukrajinu, globalna ekonomija će pretrpeti neizbežne posledice kao rezultat nedavno pokrenutih zapadnih sankcija Moskvi, upozorio je u sredu američki ministar finansija.

Govoreći za francusku novinsku agenciju AFP, Dženet Jelen je objasnila da SAD i njeni evropski saveznici pripremaju „veoma značajan paket sankcija koji će imati teške posledice po rusku ekonomiju“.

Međutim, uprkos tome što je Vašington želeo da najveći trošak padne na Moskvu, ona je priznala da će biti „nekih globalnih posledica“ od tih mera.

Primarna briga Vašingtona i Brisela je potencijalni uticaj ekonomskih sankcija na globalno energetsko tržište. Kao veliki izvoznik energije, Moskva isporučuje oko 40% gasa koji koriste zemlje EU. Neki tvrde da bi energetska bezbednost bloka mogla biti u opasnosti ako bi Moskva prekinula dotok gasa u znak odmazde za ekonomske sankcije. Čak i ako Rusija ne ograniči svoje snabdevanje, cene energije bi mogle da porastu još više u slučaju sukoba velikih razmera u Evropi.

U utorak, američki predsednik Džo Bajden upozorio je da će i Amerikanci morati da plate visoku cenu za eskalaciju oko Ukrajine.

Ilon Mask uporedio premijera Kanade, Trudoa sa Hitlerom

„Ako Rusija odluči da izvrši invaziju, to bi imalo posledice i ovde kod kuće. Ali američki narod razume da odbrana demokratije i slobode nikada nije besplatna“, rekao je on. “Neću se pretvarati da će ovo biti bezbolno”.

Nedavna prepirka oko Ukrajine između Moskve i NATO saveznika počela je kada je Rusija navodno počela da gomila trupe na svojoj zapadnoj granici. Strahovi od rata su tada doveli do toga da su neke nacije, uključujući SAD, odlučile da evakuišu diplomatsko osoblje iz Kijeva. Kremlj je više puta demantovao da planira vojni upad, tvrdeći da je kretanje trupa u blizini granice posledica planiranih vežbi.

OVO SE NE PROPUŠTA! MARIO ZNA I PROF. DR BRANIMIR NESTOROVIĆ RASTURAJU KORONA AGENDU

Nulta Tačka/RT