Sve vesti Svet

AMERIKA uputila borbene brodove i avione ka Tajvanu

AMERIKA uputila borbene brodove i avione ka Tajvanu

TOKIO — Američka vojska premešta sredstva, uključujući nosače aviona i velike avione, bliže Tajvanu uoči očekivane, ali nepotvrđene posete ostrvu predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Vojska se u početku protivila poseti Nensi Pelosi, ali sada izgleda da stvara tampon zonu za Pelosijin avion, u slučaju da ona odluči da nastavi sa kontroverznom posetom.

Ali sa Kinom koja je izjavila da „nikada ne bi sedela skrštenih ruku“ ako bi ona posetila ostrvo, tenzije u istočnoj Aziji su brzo eskalirale, možda protiv volje predsednika SAD Džoa Bajdena, koji je pokušavao da ukine neke carine na kinesku robu da bi se suprotstavio inflaciji, a to takođe ne odgovara kineskom predsedniku Si Đinpingu, koji se suočava sa osetljivom političkom situacijom kod kuće.

Reporter lokalne mreže TVBS je tvitovao da se očekuje da Nensi Pelosi stigne na Tajvan u utorak uveče.

Pelosi i njena kongresna delegacija sleteli su u Singapur pre zore u ponedeljak, prema veb sajtovima za praćenje letova koji su pratili vojni avion C-40C kojim je napustila Vašington.

Ministarstvo spoljnih poslova Singapura objavilo je saopštenje u ponedeljak popodne u kojem se navodi da se delegacija sastala sa premijerom Li Sjen Lungom i drugim visokim zvaničnicima. Ministarstvo je saopštilo da Li pozdravlja posvećenost delegacije „snažnom angažmanu SAD” u regionu i da su „takođe razmenili mišljenja o ključnim međunarodnim i regionalnim dešavanjima, uključujući rat u Ukrajini i klimatske promene”.

„Premijer Li je istakao važnost stabilnih odnosa SAD i Kine za regionalni mir i bezbednost“, navodi se u saopštenju.

Grad-država je prva stanica na turneji po Indo-Pacifiku koja će takođe odvesti Pelosi i njenu pratnju u Maleziju, Južnu Koreju i Japan. Pelosi je ćutala o svojim planovima da ode na Tajvan.

Pomorska sredstva u regionu uključuju nosač aviona USS Ronald Reagan, koji se vratio u Južno kinesko more nakon što je prošle nedelje uplovio u Singapur, amfibijski jurišni brod USS Tripoli, koji se nalazi u blizini Okinave, i amfibijski jurišni brod USS America, koji je unapred raspoređen u Sasebo, u Japanu.

Dalje u Pacifiku, nalazi se nosač aviona USS Abraham Linkoln, pristanište za desantni helikopter USS Essek i 36 drugih ratnih brodova, kao i tri podmornice, koje se nalaze na Havajima i učestvuju u vežbi Rub Pacifika (RIMPAC), koja će se završiti u četvrtak.

U međuvremenu, veb-sajtovi za praćenje letova pokazuju da su dva HC-130J Combat King II – jedina namenska platforma za oporavak osoblja američkog vazduhoplovstva – stigla na Okinavu iz Enkoridža. Pratilo ih je više KC-135 Stratotankera, aviona za punjenje gorivom.

„Ako ipak poseti Tajvan, diplomatski protokoli će biti veoma važni“, rekao je Masahiro Macumura, profesor međunarodne politike i nacionalne bezbednosti na Pravnom fakultetu Univerziteta Sent Andreja u Osaki. „Biće provokativno ako Pelosi poseti predsednika Tajvana Cai Ing-vena u predsedničkoj kancelariji. Druge opcije bi mogle biti de fakto ambasada SAD u Tajpeju ili parlament”.

Ovo je više diplomatsko nego vojno pitanje, rekao je Macumura, sumnjajući da je kineska strana vojno spremna za konfrontaciju sa SAD.

Ipak, Peking je svakodnevno izdavao upozorenja o poseti Pelosijeve.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan upozorio je u ponedeljak da bi poseta Pelosijeve Tajvanu dovela do “veoma ozbiljnih” razvoja događaja i posledica.

„Želimo još jednom da kažemo Sjedinjenim Državama da Kina posmatra razvoj situacije, da kineska narodnooslobodilačka armija nikada neće sedeti skrštenih ruku, a Kina će preduzeti odlučne odgovore i snažne kontramere da odbrani svoj suverenitet i teritorijalni integritet“, rekao je on na dnevnom brifingu ministarstva.

Upitan kakve mere bi PLA mogla da preduzme, Džao je rekao: „Ako se usudi da ode, hajde da sačekamo i vidimo“.

Prošle srede, general Mark Mili, predsedavajući Ministarstva odbrane SAD, rekao je o putovanju Pelosi: „Učinićemo sve što je neophodno da osiguramo bezbedno… sprovođenje njihove posete. I ja ću samo to reći”.

Brzi porast tenzija zatekao je Japan nespremnim. Od svoja dva višenamenska razarača klase Izumo, koji se transformišu u de fakto lake nosače aviona, JS Izumo je na Havajima i učestvuje u RIMPAC-u, dok je JS Kaga na remontu u brodogradilištu Kure.

Nulta Tačka/NikkeiAsia