Sve vesti Svet

AMERIKA ŽELI DA UKINE KINESKI MONOPOL NA ČIPOVE – USVOJILI ZAKON OD 105 MILIJARDI DOLARA

AMERIKA ŽELI DA UKINE KINESKI MONOPOL NA ČIPOVE - USVOJILI ZAKON OD 105 MILIJARDI DOLARA

Zakon od više milijardi dolara ima za cilj povećanje konkurentnosti SAD sa Kinom i davanje podsticaja američkoj proizvodnji poluprovodnika (čipova).

Većina članova Predstavničkog doma američkog Kongresa podržala je „Zakon o konkurenciji“, nacrt zakona koji ima za cilj da pomogne SAD da poveća svoju konkurentnost sa Kinom.

Dom je glasao sa 222 za i 210 protiv, i Predlog zakona je poslat Senatu na razmatranje. Da bi bio usvojen moraće da oba veća da glasaju za, pre nego što ga pošalju na potpisivanje predsedniku DŽou Bajdenu.

Predlog zakona uključuje 52 milijarde dolara za subvencionisanje proizvodnje i istraživanja poluprovodnika i 45 milijardi dolara za ublažavanje problema u lancu snabdevanja koji izazivaju nestašicu ključnih komponenti koje se koriste u automobilima i računarima.

SRBIJA JE PRVA U EVROPI PO SMRTNOSTI OD KANCERA, A DRUGA NA SVETU! KOD NAS VLADA EPIDEMIJA MALIGNIH BOLESTI

Predlog zakona takođe dodeljuje 8 milijardi dolara doprinosa zemljama Zelenom klimatskom fondu kao deo Pariskog sporazuma za pomoć zemljama u razvoju da se izbore sa klimatskim promenama. Ovom delu predloga zakona usprotivili su se republikanci u Predstavničkom domu koji veruju da bi klimatske odredbe mogle biti iskorišćene za pomoć Pekingu.

Demokrate iz Predstavničkog doma su navodno rekli da su republikanci odbili da sarađuju sa njima dok su radili na zakonu.

Nulta Tačka/Novosti