Sve vesti Svet

AMERIKA: ZLOČINI IZ MRŽNJE PREMA AZIJATIMA PORASLI ZA 339%

AMERIKA: ZLOČINI IZ MRŽNJE PREMA AZIJATIMA PORASLI ZA 339%
Pisao Elena Vuk

U 2021. godini došlo je do ogromnog porasta zločina iz mržnje protiv Azijata u SAD-u, pri čemu su Los Anđeles i Njujork zabeležili najviše slučajeva.

Zločini protiv Azijata u Sjedinjenim Državama porasli su za neverovatnih 339 posto u 2021., prema novom izveštaju.

Centar za proučavanje mržnje i ekstremizma otkrio je u ponedeljak da je broj takvih rasnih prestupa procvetao 2021. godine, pri čemu je Los Anđeles zabeležio “najviše zločina iz mržnje u bilo kojem američkom gradu u ovom veku” samo u prošloj godini.

Njujork je drugi po broju incidenata mržnje protiv Azijata, sa porastom od 343% sa 30 prijavljenih slučajeva na 133. Zločini protiv Azijata u San Francisku porasli su 2021. godine za ogromnih 567%, sa devet na 60 incidenta. Zločini iz mržnje u 2020. su već bili povišeni, za 124% više u SAD u odnosu na 2019.

ŠEKLER PREVAZIŠAO SAMOG SEBE: PONEKAD MI JE ŽAO ŠTO OVDE SMRTNOST NIJE VEĆA

“Izveštaji o povećanju mržnje prema Azijatima 2021., nažalost, nisu iznenađenje”, rekao je predsednik azijskih Amerikanaca za podsticaj pravde (AAJC) John C. Yang u izjavi. “Opet, naše zajednice su i dalje napadnute i moramo nastaviti naše napore da se pozabavimo mržnjom protiv Azijata.”

Neprofitna organizacija Stop AAPI Hate tvrdila je prošle godine da je u SAD od početka pandemije Covid-19 zabeleženo više od 9.000 incidenata antiazijske mržnje.

Nekih 48% slučajeva navodno je uključivalo „barem jednu izjavu mržnje u vezi sa retorikom protiv Kine i/ili antiimigrantima“, dok se 8,5% incidenata sastojalo od „kašljanja ili pljuvanja“. U skoro 1% slučajeva, žrtve su napadači povezivali sa Komunističkom partijom Kine.

Nulta Tačka/RT